Storbritannien

20 000 patienter i studie om medicinsk cannabis

Under en tvåårsperiod ska 20 000 patienter i Storbritannien få medicinsk cannabis. Patienterna deltar därmed i vad som ska bli den hittills största studien av drogen i Europa.

Medicinsk cannabis är utom räckhåll för många patienter med kronisk smärta, menar förespråkaren professor David Nutt. Han arbetar för Drug Science, organisationen bakom lanseringen av Project Twenty21, vars mål är att skicka ut subventionerad medicinsk cannabis till studiens patienter innan år 2021.

– Patienterna får ingen behandling, de hamnar i skuld på grund av kostnaderna för privata recept, eller kriminaliseras när de tvingas vända sig till den svarta marknaden. De förtjänar inte något av detta, och situationen med att förskriva recept måste förändras, säger han till The Guardian.

Project Twenty21 kommer att studera drogens effekt på patienter som har kronisk smärta, epilepsi, multipel skleros, posttraumatisk stress, tourettes syndrom och ångeststörningar.

Projektet stöds av Royal College of Psychiatrists (RCP) och enligt The Guardian är förhoppningen att studien ska övertyga beslutsfattare om att medicinsk cannabis bör göras mer tillgängligt för allmänheten, och mer prisvärt, likt andra godkända receptbelagda mediciner.

– RCP hoppas att detta projekt kommer att ta itu med de få bevisen för användning av cannabisbaserade läkemedel inom alla hälsoområden, inklusive mental hälsa, säger professor Wendy Burn, ordförande för RCP.

Brittiska läkare har hittills varit återhållsamma med att förskriva medicinsk cannabis, på grund av brist på bevis för dess effektivitet. Det finns också rädsla för att cannabisen hajpas av en tillväxtindustri som fokuserar på att maximera vinsterna, skriver tidningen.

Mer från Accent