Storbritannien

Dementa erbjuds cannabis i forskningssyfte

Cannabis används för första gången i en stor studie i Storbritannien för att behandla symptom av demens. Ledande personer på forskningsområdet varnar för riskerna. 

Äldre personer med symptom av Alzheimers sjukdom rekryteras nu för att forskare ska kunna undersöka hur cannabis kan påverka deras tillstånd, rapporterar den brittiska tidningen The Telegraph.

Forskare i London testar om sativex, en munspray smaksatt med pepparmint som innehåller cannabinoider, kan användas gör att minska aggression eller agitation. Det är vanliga symptom för de med Alzheimers – en sjukdom som framförallt brukar förknippas med glömska och förvirring hos patienterna. Men tidningen uppger att cirka hälften av de 850 000 personer som lider av demenssjukdomar i Storbritannien upplever aggression utöver minnesproblem och förvirring.

Organisationen Alzheimers Research UK bidrar med motsvarande drygt 3,6 miljoner svenska kronor i finansiering till Kings College där studien kommer att genomföras. Forskarna rekryterar 60 volontärer med Alzheimers, mellan 55 och 90 år gamla, som bor på vårdhem och har symptom av förhöjd aggression. I fyra veckor ska volontärerna ta cannabis-sprayen och resultatet jämförs därefter med en grupp som fått ett placebo-läkemedel.

Redan idag används läkemedlet sativex för att behandla patienter med multipel skleros, MS, för att lindra muslekstyvhet och spasmer i Storbritannien. Det gäller även i Sverige sedan 2012. Men än så länge är sativex inte licenserat för andra behandlingar i något av länderna. Om denna initiala prövning blir lyckad meddelar forskarna att det troligtvis kommer att leda till större studier, med fler patienter.

Men Dr David Reynolds, vetenskaplig chef på Alzheimers Research UK, en forskande välgörenhetsorganisation i Storbritannien som bidragit ekonomiskt till studien, höjer ett varningens finger gällande riskerna.  Han säger till tidningen att detta är en rigorös klinisk prövning av en medicinsk behandling, som har förberetts väl och som kommer att testas under omständigheter där deltagarnas hälsa och välbefinnande övervakas noggrant.

– Men det finns inga goda bevis för att användning av cannabis i en okontrollerad miljö skulle kunna gynna dem som lever med demens. Och vi vet att läkemedlet kan innebära risker, inklusive kortvarigt minne och problem med tänkande, koordinationssvårigheter och ångest.

Mer från Accent