Narkotika

150 darknetförsäljare gripna

I januari lyckades Europol stänga ner en marknad på Darknet. I Sverige har sajten Flugsvamp stängts.

Insatser ägde rum på flera platser runt om i världen förra veckan när 150 misstänkta darknetförsäljare från marknadsplatsen Darkmarket greps. Det rapporterar Deutsche Welle.

Marknaden stängdes ner av Europol i januari, efter en granskning av webbhosten Cyberbunker, som visade sig husera i en före detta Nato-bunker i Tyskland. Utredare har sedan dess lyckats identifiera 150 försäljare från stora delar av världen. Gripanden ska ha skett i Australien, Bulgarien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Schweiz, Storbritannien och USA. 65 gripanden skedde i USA och 47 i Tyskland. I samband med räderna beslagtogs också stora summor pengar, vapen och 234 kilo narkotika av olika slag.

Darknet har varit en fristad för narkotikahandel. I Sverige har administratörer från drogmarknaden Flugsvamp åtalats och även en grupp av försäljare. Internationellt har det dock varit svårare att få tag på försäljarna på Darknet. Under helgen rapporterade TT att Flugsvamp stängts ner av administratörerna själva på grund av ”personliga och yttre omständigheter”.

Under pandemin har försäljningen av narkotika via Darknet ökat. Enligt amerikanska myndigheter är mycket av drogerna som sälj på Darknet receptbelagda narkotikaklassade mediciner som adderall, xanax och oxycontin.

Mer från Accent