Till Minimaria kommer ungdomar mellan 13 och 21 år som har missbruksproblem. De yngre kommer ofta till mottagningen på rekommendation av skola, polis eller föräldrar. Bland de något äldre finns de som haft ett missbruk under en längre tid och som vill ta sig ur det.
– Sammantaget har vi runt 700 kontakter varje år. För vissa räcker det med en träff eller två tillsammans med föräldrarna. Andra får komma tillbaka under flera år, säger Kristoffer Lindgren, samordnare på Minimaria i Göteborg.
Sen 2016 har tramadol seglat upp som en av de allra vanligaste drogerna bland de ungdomar som kommer till mottagningen.
– Då var det nästan bara ensamkommande killar som använde sig av tramadol tillsammans med cannabis, säger Kristoffer Lindgren.
Men bruket har spridit sig så brett att man idag inte kan prata om att det skulle finnas någon specifik grupp ungdomar som är överrepresenterade när det gäller tramadol. Och bruket finns i alla åldersgrupper, även bland de yngsta. Det är inte många som kommer till Minimaria enbart på grund av sitt tramadolmissbruk, 2018 var det bara 2 procent av besökarna som hade tramadol som primärdrog, men det finns ofta med i bilden. 21 procent uppgav själva att de hade använt tramadol, och runt en fjärdedel av de som lämnade salivprov när de kom till mottagningen testade positivt för tramadol 2018. Allt tyder på att drogen fortsätter öka enligt Kristoffer Lindgren.
– Jag tror att det finns ett stort mörkertal här eftersom man inte gärna berättar att man tagit opioider, säger han.
I Tullverkets beslagsstatistik har mängden beslagtagen tramadol mångdubblats under de senaste åren. Polisen har varnat för drogen, som är ett opioidbaserat läkemedel som inom vården används för smärtlindring. Som andra opiater är tramadol starkt beroendeframkallande. Drogen är relativt billig och lättillgänglig på gatunivå. Stora partier kommer in från bland annat Serbien och Indien för att sedan leta sig fram till unga och sprida sig ner i åldrarna.
– Det kan till och med vara så att du får tramadol gratis när du köper cannabis. Drogerna säljs ofta som ett kit, säger Kristoffer Lindgren.
Enligt honom är just kombinationen cannabis och tramadol vanlig. Som opioid skapar tramadol ett lugn i kroppen men samtidigt påverkar den också seratoninnivåerna i hjärnan och gör att användaren känner sig piggare. Genom att kombinera tramadol med cannabis kan man slippa bli slö av cannabisruset, och istället få rus och energi på samma gång, med färre av de oönskade effekterna av cannabis.
Men toleransen byggs upp snabbt. Ett piller räcker inte länge utan användaren måste ta en allt högre dos för att uppnå samma effekt och för att hålla abstinensångesten borta. Till slut kan den uppiggande effekten inte uppnås alls. Och vid det laget är användaren djupt inne i ett opioidberoende. Att bryta ett opioidberoende innebär ofta illamående, kramper, overklighetskänslor och ångest.
– Vi får in personer som tar över 1 000mg om dagen, långt över rekommenderad maxdos i sjukvården. Har du den typen at opioidbruk så måste du oftast läggas in för att komma ur det, säger Kristoffer Lindgren.