Narkotika

Heroin och tramadol ökar

Heroin och det receptbelagda smärtstillande läkemedlet tramadol har ökat kraftigt i Tullverkets flöden de senaste åren.

Poliser i Göteborg, Stockholm och Uppsala som Ekot har talat med säger att de aldrig sett så stora mängder av drogerna i omlopp tidigare.

För bara några år sedan var beslagen av heroin inte mer än ett eller två kilo i hela riket. 2016 beslagtog Tullverket 20 kilo heroin, och hittills i år har 60 kilo beslagtagits.

Tramadol har ökat kraftigt i missbrukskretsar under de senaste åren. Medicinen, som är en smärtstillande och ångestdämpande opioid, har ökat från några 318 000 beslagtagna tabletter 2015  över 1,3 miljoner tabletter 2017. Antalet beslagstillfällen under samma tid har också ökat från 437 till 833. Under 2018 har Tullverket hittills beslagtagit 417 000 tabletter vid 506 beslagstillfällen. Men Tullverket betonar att året ännu inte är slut och att man inte ser några tecken på att efterfrågan på tramadol minskar.

Drogen kommer främst in i Sverige via post- och paketflödet men under senare år har det blivit allt vanligare att tramadol smugglas via flyg till Arlanda eller via personbilstrafik från kontinenten.

– Det är en kraftig utveckling när det gäller tramadol. Det är inte ofta man ser en sån här ökning av ett enskilt preparat, säger Tullverkets sakkunnige expert Lars Hansson till Ekot.

Mer från Accent