Sture Lövgren. Foto: Johan Gunseus

”Tror att jag har världens största samling”

Sture Lövgren har samlat tusentals medlemsnålar och medaljer från världens nykterhetsrörelser. Till årets IOGT-NTO-kongress gjorde han en egen.

Du har nyligen deltagit i din 30:e kongress, varav 21 som ombud. Hur var det att vara med på den första digitala kongressen?

– Spännande. Innan var jag skeptisk till hur det skulle fungera, men demokratin förlorade inte på det digitala formatet, vilket var positivt. Men det var ju lite annorlunda att inte få ögonkontakt eller snabbt kunna överlägga med folk.

– Många tyckte att det bästa vore en kongress med en blandning av digitalt och fysiskt och jag är beredd att hålla med. En stor del av tjusningen med kongressen är ju att kunna träffas och ha personliga möten och fest. 

Hur kommer det sig att du varit på så många kongresser?

– Jag har varit väldigt aktiv hela livet och blev tidigt distriktsordförande. Det innebar att jag också blev ombud på kongressen. 

Är det något särskilt fint minne du har från dina 30 kongresser?

– Jag blev bjuden till min första kongress i Borlänge eftersom jag skulle få pris för att jag värvat många medlemmar. När jag kom dit och fick se så många medlemmar samlade, och Tage Erlander talade på invigningen, var det stort. Sedan var jag ju ombud på IOGT:s sista kongress och på kongressen då IOGT och NTO slogs samman. Det är ju också minnesvärt.

Sture Lövgren. Foto: Johan Gunseus

Hur kom det sig att du blev medlem?

– Mina föräldrar och i stort sett hela min släkt är nykterister så jag har levt i den här miljön i hela mitt liv. Att vara medlem och engagerad ger en stabil grund att stå på.

– Jag har mött mycket motstånd mot nykterheten i yrkeslivet och fått kämpa för min nykterhet. Jag är egentligen byggnadsingenjör, men jobbade som försvarsdirektör på länsstyrelsen. Det innebar mycket kontakt med militären, och där var det inte alltid så nyktert. 

Vad är det bästa med IOGT-NTO?

– Jag har lärt mig så mycket om samhällsfrågor, vilket varit väldigt intressant och spännande. Känslan av att göra en insats för samhället har betytt mycket. Det är viktigt för samhället att hålla folk nyktra. Drivkraften har varit att få hjälpa unga att komma rätt i livet. Det är viktigast.

Ryktet säger att du samlar på nålar?

– Ja, jag samlar nålar och medaljer från nykterhetsorganisationer i hela världen. Jag tror jag har världens största samling med 5 000–6 000 objekt. 

”Sedan det blev möjligt att handla på nätet så har det blivit lättare att få tag på rariteter.”

Till årets kongress fanns ingen lokal arrangör som tog fram någon nål, så du tog fram din egen?

– Ja, jag gjorde 50 exemplar med kongressloggan. Fast det är inte första gången jag tagit fram kongressnålar. Jag hjälpte till med det också till kongresserna i Borås, Lund och Karlstad. Och så tog jag fram en till Movendis kongress i Sigtuna. Jag har samlat nålar i 40 år, och sedan det blev möjligt att handla på nätet så har det blivit lättare att få tag på rariteter.

Kommer du att delta på kongressen 2023 också?

– Det vet man aldrig, men jag kommer åtminstone att se till att det blir ett kongressmärke.

Vad gör du när du inte engagerar dig i IOGT-NTO?

– Jag har ett hus med stor tomt och en skogsfastighet som måste skötas. Jag går mycket ute i skogen. Sedan ägnar jag en del tid åt att kolla på nätet för att utöka min samling. Annars lever vi ett lugnt pensionärsliv, min fru sedan 40 år, och jag.

Mer från Accent