Film

Bitterljuv roadtrip längs minnenas irrvägar

Paret Ella och John Spencer reser på En sista semester, filmen har premiär idag. En melankolisk resa mot det slutgiltiga målet.

Helen Mirren och Donald Sutherland spelar det åldrande paret Ella och John Spencer som flyr beskäftiga medelålders barn, sjukdom och tilltagande demens för en sista gemensam semester. En händelserik och nostalgisk resa med besök vid familjens gamla favoritställen, och med författaren Ernest Hemingways forna hem i Florida som tänkt höjdpunkt.

Hon, ömsom handlingskraftig och bitsk, ömsom (över)beskyddande och kärleksfull. Han, glimtvis spirituell och filosofisk, i andra stunder (och allt oftare), förvirrad och hjälplös, utan fotfäste i världen.

I parets gamla husbil Leisure Seeker (för övrigt filmens originaltitel), också den stånkande på sista versen, ger de sig iväg för att återupptäcka sitt gemensamma förflutna, platser, minnen och förbjudna kärlekar.

Det är sårigt, sorgligt och bitvis skrämmande. Samtidigt berörande, humoristiskt och bitterljuvt. Ibland balanserar En sista semester på slak lina, ett steg från sentimentalitetens avgrund, men utan att falla igenom. De färdas genom ett förändrat USA, där mycket skaver, och Ella kämpar hårt för att fullfölja sin plan.

Filmen är baserad på boken Leisure Seeker av Michael Zadorian, och regissör är Paolo Virzi. Filmen nominerades till utmärkelsen Guldlejonet 2017, och Helen Mirren nominerades till Golden Globe för sin insats i filmen. Svensk premiär 16 mars.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent