Krönika

Johnny Mostacero: Kampen mot Goliat fortsätter

Det blev sommar även 2020, om än en annorlunda än vanligt. Jag har likt många andra semestrat i när­området. Det blev också några dagars ”svemester” i Göteborg, på Marstrand och i Åhus. Slutsatsen är att Sverige är fantastiskt och att det inte krävs en lång flygresa för att koppla av och skapa minnen som värmer under den mörka årstiden. Uppstarten efter ledigheten började på bästa sätt genom att jag i mitten av augusti deltog i 140-års firandet av IOGT-NTO föreningen Thor i Skövde. Det var också där och då som Storlogen (i dagligt tal förbundet) bildades. Det blev en solig dag som tillsammans med föreningens medlemmar firades coronasäkert med  tal, utdelning av diplom, utmärkelser, sång och musik.  

”Det behövs knappast ett konspiratoriskt sinne­lag för att förstå att det i frågan om gårdsförsäljning ligger en hund begraven.”

Några som inte tagit semester är alla politiker som under sommaren passat på att genom debattartiklar och insändare driva opinion för gårdsförsäljning. En fråga som efter två utredningar och en tredje på gång borde varit död. Det behövs knappast ett konspiratoriskt sinnelag för att förstå att det i denna fråga ligger en hund begraven. Ingen politiker kan idag vara omedveten om att vårt alkoholmonopol, som har starkt stöd i forskningen och som Systembolaget på det stora hela hanterar både klokt och skickligt, kommer skrotas om gårdsförsäljning införs. Så vadan den begravda hunden? Jo, två saker: Det första är att det finns partier som sätter personlig frihet långt före folkhälsa. En fråga de inte vill, kan, eller vågar driva öppet, och därför driver indirekt genom gårdsförsäljning.  Den andra är att det är alkoholindustrin som genom lobbying håller frågan vid liv.

Under försommaren presenterade IOGT-NTO en granskning av spritjätten Absoluts nya frontorganisation för gårdsförsäljning.  Sedan dess har vi grävt djupare och kommer under hösten presentera en stor granskande rapport om gårdsförsäljning: Vad innebär det egentligen i praktiken? Varför är alkoholindustrin så intresserad? Och vad blir konsekvenserna om den införs? Vi har svaren och vi har kraften att också uppbåda motstånd. Det är förvisso en Davids kamp mot Goliat, men vi är bekväma i rollen som David. Och vi vet ju alla vem som gick segrande ur den kampen.   

Mer från Accent