IOGT-NTO

Trädgårdsfest när Thor firade 140 år

I lördags firade IOGT-NTO-föreningen Thor i Skövde 140-årsjubileum. Ordförande Lars Westh spår att föreningen lever minst lika länge till.

– Ja, det har vi tänkt oss! Då är jag nog inte med längre, men det finns behov av gemenskap även i framtiden, säger han.

Hur firade ni?

– Vi ordnade trädgårdsfest med dryck och snittar till ett 40-tal personer.Vissångarna Hackspettarna uppträdde och jag och förbundets ordförande, Johnny Mostacero höll tal, både om föreningens historia och om framtiden.

– Vi delade även ut diplom till de medlemmar som varit med länge – allt från 25 till 75 års medlemsskap. Den medlem som varit med längst är 95 år, och hade själv gått från ålderdomshemmet till vår lokal för att ta emot diplomet. Det blev riktigt bra, vi var väldigt nöjda!

140 år är lång tid, hur började det?

– I augusti 1880 reste den dåvarande högste ledaren för IOGT, Josef Malins, från England till Sverige. Han bildade inte bara vår förening: han tog tåget från Göteborg till Skövde, där han bildade Sveriges första storloge (förbundet), och dagen efter var han med och bildade 17 Thor. Så det är ett dubbelt historiskt jubileum.

Lars Westh. Foto: Hackspettarna

Hur har utvecklingen sett ut därefter?

– Det har varit händelserika år. Under de här 140 åren har vi i Skövde IOGT-NTO-förening haft kontinuerlig verksamhet – och aldrig varit färre än hundra medlemmar. Dessutom har det varit avknoppning på en del annan verksamhet: en UNF-förening, två scoutkårer och en förening som heter Skadevi. Tillsammans är vi 500 medlemmar i Skövde kommun.

Hur skiljer sig verksamheten mellan då och nu?

– Jag har läst i historieböcker att de hade flera möten i veckan året om tidigare. Det var en väldig tillströmning av medlemmar, och de skulle tas in under särskilda former vilket tog ganska mycket tid.

– I och med sammanslagningen av IOGT och NTO upphörde de ordensmässiga arbetsformerna och vi hade vanliga föreningsaktiviteter, där man träffades i lokalen med kulturprogram och samvaro. Jag tror att det är just samvaron och gemenskapen som gjort att människor varit kvar hos oss så länge – somliga i hela 75 år som sagt.

Under festligheterna tilldelades också Lars Westh IOGT-NTO:s veteranplakett för sina insatser för organisationen.

Mer från Accent