Covid 19

Våra gårdar: Miljoner i inkomstbortfall

Miljoner i inkomstbortfall för nykterhetsrörelsens samlingslokaler visar Våra gårdars enkät. Men ljusglimtar finns.

När folksamlingar ska undvikas och arrangemang ställs in drabbas många nyktra föreningar av kraftigt minskade intäkter.

Våra gårdar, riksföreningen för nyktra samlingslokaler, har i en enkät till sina 600 medlemmar nu en överblick över hur många som drabbats ekonomiskt de senaste månaderna.

Totalt har de fått in 147 svar, varav 100 är från IOGT-NTO och övriga från nyktra organisationer som Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, och Blå Bandet.

Simon Svensson. Foto: Ingela Munter Söderström.

Sammanställningen avslöjar att nära 1 400 arrangemang ställts in, och att 2 000 uthyrningar avbokats. Det innebär ett inkomstbortfall på runt 2 miljoner kronor för mars och 3,8 miljoner kronor för april.

– Det här visar verkligen att civilsamhället satts på sparlåga, och hur otroligt många ideella timmar som vanligen görs i landet. Effekten av att det inte rullar på som vanligt märks av, säger Simon Svensson, vd Våra gårdar.

– För ideellt drivna föreningar, som äger fastigheter, kan ett bortfall på några tusenlappar per förening vara mycket. Det är ett bekymmersamt läge.

Enkätsvaren sorteras nu och ska skickas till respektive riksorganisation. Våra gårdar bistår med information och stötta.

– I slutändan är alla föreningar självständiga och äger sina hus. Ansvaret ligger lokalt, men vi ska försöka stötta föreningarna så mycket som möjligt, och samtidigt pusha för att synliggöra problemet med de ideellt drivna samlingslokalerna för kommunerna, och på nationell nivå för departementen, säger Simon Svensson.

Regeringen har ett klubbat igenom antal krispaket till följd av coronakrisen, men inget träffar fullt ut samlingslokalernas behov, menar Simon Svensson. Enligt honom kan många föreningar inom IOGT-NTO troligtvis klara sig med ett par månaders inkomstbortfall.

– Men för de föreningar som hade kämpigt med driftsbudgeten redan före coronautbrottet finns ett antal som kommer få stora bekymmer. Särskilt om krisen fortsätter i höst, säger han.

Enligt Simon Svensson har regeringen dock gett ett större stöd till kommunerna som ska stärka upp för coronans effekter. De miljarderna är inte enbart märkta för vård och omsorg, utan ett generellt stöd.

– Där menar politiker att det bör finnas förutsättningar att avsätta pengar för att stärka föreningslivet. Från Våra gårdars håll kommer vi nu att ta fram argumentation och exempelmallar till föreningarna för att de senare ska kunna söka stöd från kommunerna, Simon Svensson

Regeringen har också aviserat ett omställningsstöd som ska hjälpa just svenska föreningar som tappat i omsättning under coronakrisen. Det är dock varken färdigutformat eller sökbart ännu.

– Vi vet inte exakt hur det kommer att se ut. Haken verkar vara att man ska ha omsatt minst 250 000 kronor under föregående år och att man kan bevisa att man tappat minst 30 procent i omsättning, säger Simon Svensson.

Ett positivt besked är dock att IOGT-NTO-rörelsens 22 biografer hittills fått stöd av Filminstitutet, baserat på bruttointäkter för biljetter som sålts mars–maj 2019.

I vanliga fall reser Våra gårdar runt i landet och träffar föreningar och kommunala representanter, exempelvis om någon ska söka stöd för att rusta upp sin lokal. Nu spår Simon Svensson, att det arbetet blir tuffare, när det är svårare att träffa folk och många behöver hjälp samtidigt.

– Men det är viktigt att vi fortsätter med påverkansarbetet de kommande månaderna för att få till stödåtgärder som är riktade enbart mot samlingslokalerna. Men man måste också vara realistisk: om det kommer ett stöd, så kommer det aldrig räcka till alla.

Obs! Våra gårdar uppmanar föreningar med lokaler att söka verksamhetsutvecklings-bidrag hos Boverket. Sista ansökningsdag är den 31 augusti. Vivi Lovelock på Våra gårdar kan berätta mer: 0734 606 388.

Mer från Accent