Covid 19

Rekordmånga ansökningar om bidrag till civilsamhället

Coronakrisen slår hårt mot många organisationer. Samtidigt är civilsamhället viktigare än någonsin just nu, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

Aktiviteter ställs in eller skjuts fram, folksamlingar är förbjudna och människor uppmanas att självisolera sig för att stoppa smittspridningen. Pandemin tvingar många organisationer att tänka om.

– Många av civilsamhällets organisationer bygger ju på att man träffas på fysiska möten, och hjälper andra människor fysiskt. Så hjälpinsatser kan vara svåra just nu, när man ska skydda både sig själv och andra, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Hon menar att civilsamhället samtidigt är de som oftast kan ställa om i ett förändrat samhälle och möta nya behov. När krisen kommer är det oftast de som är mest snabbfotade.

Nu skapar exempelvis många organisationer, i likhet med IOGT-NTO, virtuella mötesrum för att kunna prata, och använder sig av webbutbildningar. Man hjälper också äldre som hör till riskgrupper med olika saker, till exempel att handla.

– Jag tror att det är viktigt att se vilken nytta man kan göra, och det är viktigt att tänka i nya banor. Att möta en omställning är civilsamhällets fantastiska fördel – att snabbt möta nya behov, vilket offentlig sektor inte alltid kan på samma sätt, säger Lena Nyberg.

Varje år fördelar MUCF totalt 300 – 500 miljoner kronor i statsbidrag till organisationer och föreningar. Hittills i år har de betalat ut 20 miljoner kronor. Ansökningstiden för projektbidrag har nyligen gått ut och nu pågår handläggningen av ansökningarna för fullt.

I år har MUCF fått rekordmånga ansökningar – 230 jämfört med 140 i fjol. MUCF räknar med att kunna komma med de första besluten före sommaren.

– Vi jobbar på som vanligt med att betala ut de bidrag vi har att disponera. Det har inte förändrats. Vi kommer att ta hänsyn till den situation som coronaviruset har skapat. Organisationsbidragen, som är beslutade och delvis utbetalda påverkas inte av inställda aktiviteter. Vi kommer också att acceptera att man skjuter upp projekt, säger Lena Nyberg. 

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer