Folkbildning

Nomineringsfest för NBV:s minibibliotek

Prisnomineringarna haglar över studieförbundet NBV:s minibibliotek. ”Jätteroligt” tycker Andrea Lavesson, biträdande rektor.

Förutom nomineringen i tävlingen Spinn, som årets non-profit har Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, även nominerade i Stora kommunikationspriset och i Gyllene hjulet (i två kategorier). Vem som vinner avslöjas vid respektive prisutdelares galor den 26 april.

2022 placerade NBV ut 100 så kallade minibibliotek runtom i Sverige. Bakom satsningen låg önskan att sätta fart på läsande och idéutbyten. Biblioteken fylldes med böcker och tanken är att människor tillsammans ska se till att böckerna byts ut. Minibiblioteken fick stor uppmärksamhet, vilket glädjer Andrea Lavesson, som varit med från start.

– Vi är så stolta över att vårt sätt att sätta fingret på en av folkbildningens pelare har fått så fin respons. Att mötas i en bok, det är både vår historia och vår framtid. Folkbildningen är möten och samtal, och att minibiblioteken på många platser lever är ett tecken på att människor över hela landet tagit dessa till sig och tillsammans tar hand om dem. 

Hur lever minibiblioteken idag?

– Det är olika. Många är kvar, men några har haft ett hårt år och dessa har vi tagit ner. Senast för två veckor sedan hade jag ett möte med Södermalms stadsdelsförvaltning för de vill göra något liknande med sina sommarjobbande ungdomar. 

– Vi hade ett minibibliotek som vi tog ner i Göteborg för det var i för dåligt skick, då ringde en mamma till en 17-årig tjej som undrade vart det tagit vägen. Hennes dotter hade aldrig tagit sig över tröskeln att läsa, men tack vare att minibiblioteket hamnat utanför deras port hade hon tagit egna initiativ att läsa, och läst bok efter bok. 

Finns det planer på att utveckla idén?

– Idag är vi så glada för att vi inspirerar andra att ta nya tag. NBV är rummet, vi står för möjligheten att hitta möten som utvecklar. Möten i en bok, möten i en studiecirkel, där du alltid kan ha tryggheten att nyktra rum och sammanhang är viktiga. En grundvärdering som gör att vi kan mötas också i det vi inte tycker lika i och i respektfulla samtal lyssna på varandra. 

– Stockholms stadsbibliotek håller nu på att titta på att bygga en egen kopia av det minibiblioteket som vi gjorde för att särskilt hylla just det biblioteket. Människor vill mötas. Hjälpas åt. Göra mer. Folkbildningen är inspiration till det. Det är magiskt. 

Mer från Accent