Kultur

Minibibliotek ska ge folkbildningen vingar

Nykterhetsrörelsens studieförbund NBV vill sätta fart på läsandet och idéutbytena. Därför startar de 100 minibibliotek.

– Ett minibibliotek är en magisk plats för idéutbyten. Boken är både bildligt och bokstavligt grunden till folkbildningen, så det här är en liten blinkning bakåt till alla de biblioteken den samlade nykterhetsrörelsen skapade för över hundra år sedan, säger Andrea Lavesson, tillförordnad rektor för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.

Satsningen är en reaktion på att läsandet i Sverige minskar och att bibliotek läggs ned. Genom minibibliotek vill NBV med samarbetspartners göra litteraturen tillgänglig dygnets alla timmar. Biblioteken är utplacerade på elskåp över Sverige, från Abisko i norr till Smygehuk i söder. De är fyllda med sammanlagt nästan 8 000 böcker som NBV fått av 21 samarbetspartners.

Herobibibliotek som hyllar mannen som tog falafeln till Sverige. Foto: NBV

– Ta en bok, läs den, skriv i den – något som drabbade dig eller något du inte förstod, eller något du älskade! uppmanar Andrea Lavesson.

Tanken är att människor tillsammans ska se till att böckerna byts ut.

– Om du har en bok hemma du inte kommer läsa igen, stoppa in den i något av våra minibibliotek så får den vingar. 

Genom minibiblioteken vill NBV även påminna människor om folkbildningens betydelse – och om att NBV finns.

– Vi vill hylla det vi älskar! Så detta är både för de som inte känner oss sedan innan och för de som redan gillar NBV. Jag tänker kring minibiblioteken som presenter, man gör vad man vill med dom. Om det växer organiskt så är det ju underbart! 

Här finns minibiblioteken.

Mer från Accent