Internationellt

IOGT International har blivit Movendi

Den 1 januari 2020 klev vi inte bara över till ett nytt decennium – IOGT International passade även på att byta namn.

Efter många år av diskussioner har nykterhetsrörelsens internationella paraplyorganisation nu blivit Movendi International.

– Vi har tyvärr länge känt att namnet IOGT International är ett hinder, säger organisationens ordförande Kristina Sperkova.

Orsaken till namnbytet är framförallt att IOGT är krångligt och omständligt att förklara. Enligt ordförande Kristina Sperkova har namnändringen varit en fråga som pyrt länge.

– Vi tog upp frågan på kongressen redan 2002. Men med knapp marginal röstade man emot ett namnbyte då, säger hon.

Fyra år senare slopades dock orden bakom bokstäverna IOGT: International Organization of Good Templars. Det blev kort och gott IOGT International. Ändå fortsatte namnet att ställa till med problem, menar Kristina Sperkova.

– Så fort vi skulle introducera oss för personer som inte känner till oss sedan tidigare var vi tvungna att ha samtal eller debatter om namnet. Många undrade vad bokstäverna stod för, och det tog uppmärksamhet från allt viktigt arbete vi gör, säger hon.

Hon berättar hur de försökte förklara att IOGT inte betydde något egentligen, utan bara var ett namn. Liksom möbelföretaget IKEA, som sällan får frågan om bokstävernas betydelse nu för tiden.

– Men få accepterade den förklaringen och vi fastnade fortfarande i långa namndiskussioner, säger Kristina Sperkova, och fortsätter:

– Därför är det nu viktigt att vi förnyar oss, så att vi istället kan fokusera på vår verksamhet och våra värderingar.

Det nya namnet Movendi har en dubbel betydelse. Det står dels för latinets Modus vivendi som betyder ”sätt att leva”, men det kan också stå för ”rörelse”.

– Vi gillade det, för det har en positiv koppling och speglar vad vi står för. Det ska stå för utveckling på personlig, samhällelig och global nivå. Vi vill inte stå för moralisering och förbud, utan ska visa på ett sätt att leva, och att vi rör oss framåt, säger hon.

Movendi International har 137 medlemsorganisationer världen över, de svenska medlemsorganisationerna är IOGT-NTO, Junis, UNF och NSF . Kristina Sperkova hoppas på fortsatt gott samarbete trots att namnanknytningen försvunnit.

– Vi samarbetar med många organisationer, så vi kan inte heller bara hålla ögonen på IOGT-NTO. Många medlemsorganisationer ville förändra namnet, och IOGT-NTO har känt till att denna diskussionen pågått. De har varit delaktiga och stödjer förändringen, annars hade vi aldrig gått vidare med namnbytet.

Mer från Accent