– Vi håller på och tittar på namnfrågan, så får vi se vad det landar i, säger Johnny Mostacero, IOGT-NTO:s förbundsordförande.
Namnfrågan är en del i ett större varumärkesarbete som IOGT-NTO:s förbundsstyrelse sysslar med inför kongressen. I korthet handlar det om vad IOGT-NTO är och ska vara.
Namnet IOGT-NTO har varit med sedan 1970 då IOGT och NTO slogs ihop till en organisation.
– IOGT-NTO var namnet man kom fram till att man skulle heta, för att man inte kunde bestämma sig för något annat. Sedan har det gått snart femtio år. Frågan är om man ska heta det här provisoriska namnet i 50 år till – eller om man ska heta något annat? säger Johnny Mostacero.
Han säger att ett helt nytt namn inte känns som ”det mest rimliga alternativet”.
– Att få kännedom om något som är helt nytt kostar massvis med pengar. Däremot så kan man fundera på, vilket har varit uppe många gånger, om man ska heta IOGT, i stället för IOGT-NTO? Det är lite lättare att säga IOGT än IOGT-NTO, säger Johnny Mostacero.
Den svåra frågan om namnet på organisationen har varit uppe till diskussion många gånger.
Senast på kongressen i Karlstad 2017. Då föreslog två motionärer att IOGT-NTO skulle bli kort och gott IOGT. Kongressen avslog motionen, enligt förbundsstyrelsens förslag.
Men nu kan alltså frågan komma att tas upp igen, inför kongressen i Örnsköldsvik i juni 2019. Förbundsstyrelsen har inte landat i något förslag ännu, men har haft frågan uppe till diskussion.
– Vi får se om vi hinner fram till ett konkret förslag, eller om vi föreslår att utreda frågan, säger Johnny Mostacero.