Drogkampen

Full uppslutning på Drogkampen i Ö-vik

Vilket parti har egentligen bäst koll på alkoholpolitiken? Det blev en hård fight när lokalpolitikerna gjorde upp i årliga Drogkampen i Örnsköldsvik.

Tre personer från varje parti i kommunfullmäktige tävlade mot varandra under förra veckans Drogkamp i Örnsköldsvik. Här är en av frågorna deltagarna skulle svara på:

Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025 är ett opinionsbildningsprojekt.
Vad är målet med Tobacco Endgame 2025? (svar längst ner)

Tre frågor var så kluriga att de fick det att stå helt still för Gunnar Eklöf, ordförande IOGT-NTO Höga Nord. Detta var en av dem.
– Det svaret hade jag inte en aning om, ändå tycker jag att jag är rätt påläst. Så det är ett bevis på att det var hög nivå på frågorna. Vilket också gör att vi lär oss massa nya saker, säger han.

Men själv var han inte deltagare, utan förde protokoll under frågesporten. Gunnar Eklöf säger att Drogkampen handlar om folkbildning och att lära sig nya saker, fast på ett lekfullt sätt.

På en del av frågorna kunde lagen satsa en portion av sina poäng – och antingen vinna lika mycket som de satsat, eller förlora lika många poäng.
– Därför kan det snabbt svänga i poängställningen! Vilket gör det mer spännande. Det händer till och med att vissa hamnar på minuspoäng, säger Gunnar Eklöf.

Han tycker inte att det brukar spela så stor roll vilket parti som vinner; det handlar mer om att ses, ha trevligt tillsammans och lära sig ännu mer om alkoholpolitik.

I fjol kom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på delad första plats. Denna gång hamnade ett nytt parti högst på prispallen: Centerpartiet.
– Alltså ett av de partier som gärna vill tillåta gårdsförsäljning, säger Gunnar Eklöf, som själv är aktiv vänsterpartist.

Resten av placeringarna – framförallt vilka som kom sist i frågesporten – vill han däremot inte avslöja.
– Nej, det är inte så betydelsefullt. Som sagt, det handlar mest om att ha roligt, och dessutom kan poängställningen svänga snabbt om man har satsat många poäng.

Frågorna handlade inte strikt om alkohol- och narkotikapolitik, utan också mer generellt om beroendeproblem, som rökning, doping och spel.
– Vi har ett alkoholfokus i IOGT-NTO, men jag tycker att det är viktigt att väga in även andra faktorer, och också ta med frågor om anhörigperspektiv och hur det är att vara medberoende, säger han.

Frågesporten anordnades av stadens alkoholpolitiska kommitté, som består av flera IOGT-NTO-föreningar i Örnsköldsvik. Gunnar Eklöf berättar att Drogkampen har pågått i minst tio år, med uppehåll vissa år. Det har blivit ett viktigt sätt att nätverka och samtidigt visa upp sina lokaler.
– Vi ser det som en viktig del i vårt utåtriktade arbete med folkbildning och nätverkande mot politiken. Det är en trevlig samvaro, som också har ett viktigt innehåll. Det är viktigt att visa vilka vi är och marknadsföra oss. I Ö-vik tycker jag att vi har legat i framkant just med att jobba med alkoholpolitiken, säger Gunnar Eklöf.

Och målet med Tobacco Endgame 2025?
Svar: Att max fem procent av befolkningen ska röka år 2025
.

Mer från Accent