Covid 19

Vill se krisplan för att rädda verksamheten

Jan Linde, ordförande för Kuggaviksgården, vill se en krisplan för IOGT-NTO:s lokaler och verksamheter. Och han har ett förslag.

I vintras såg det ut som om Kuggaviksgården planerade sin bästa vårsäsong någonsin. Alla helger var uppbokade på IOGT-NTO:s kurs- och lägergård i Halland.

– Vi log med hela kroppen! Men sedan var det som om någon drog ur pluggen – allt föll ihop som ett korthus, säger Jan Linde.

Kuggavikgården drivs av Kuggavik ideella förening, som är ett samarbete mellan de tre IOGT-NTO-distrikten i Älvsborg, Göteborg- och Bohuslän, samt Halland. Verksamheten består av olika delar: En kurs- och lägergårdsverksamhet, vandrarhemmet via STF, samt ett socialt företag som bedriver tre verksamheter: Arbetsrelaterad rehabilitering, ett socialboende, och en fixartjänst.

Coronakrisen har drabbat verksamheten hårt. I stort sett all verksamhet har avbokats och upphört. All personal – elva anställda – har permitterats till 60 procent under april och maj. Men anläggningen fortsätter att kosta stora summor varje månad.

– Trots att vi dragit ner på personal går vi back 100 000 kronor varje månad i el, skatt, försäkring och andra företagskostnader. Vi producerar ju inget och drar inte in några pengar. Än så länge har vi inte fått exakta besked om hur det blir med lönebidragen – försvinner det får vi kasta in handduken. Det finns inga överskott, men gott om gamla underskott, säger Jan Linde.

Viss verksamhet är fortfarande igång: i det boende som vänder sig till kommuner som vill placera invånare i en nykter miljö bor fortfarande fyra-fem personer.

Jan Linde känner oro över att förbundsledningen inte har aktiverat någon krisplan för alla rörelsens lokaler runtom i landet.

– Rörelsen borde gå in och markera att man är beredd att bevara den här verksamheten, så att vi klarar oss under den här perioden. Men jag tror inte att de har förstått hur illa det är. Folkhögskolorna och andra stora samlingslokaler lever förmodligen i samma sträckbänk just nu, säger han.

Jan Lindes förslag: Förbundet ger ett ekonomiskt stöd, men man ser det som ett förskott på framtida verksamhet. Gården kan betala tillbaka i form av mat, sängar och lokalhyra motsvarande det stödpaket man får.

– Jag tänkte: vad kan Kuggavik erbjuda tillbaka till rörelsen? Att förlägga fler utbildningar, läger och sammankomster här. Då utnyttjar man ju också sina egna kursgårdar.

Även om smittspridningen planar ut de kommande månaderna, så spår Jan Linde att det kommer att finnas en tröghet på grund av att människor inte vågar planera in helger på vandrarhemmet för en lång tid framöver. Det handlar inte bara om att bevara IOGT-NTO:s lokaler, utan även om att låta de anställda behålla sina jobb menar han.

– Jag vet att rörelsen har råd att rädda sina anläggningar. Man har gjort en del överskott genom åren; pengar från lotteriet och vinster på fastigheter. Vill man göra något så kan man det, säger han.

Läs också en intervju med IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero om arbetet med att hantera konsekvenserna av coronakrisen.

Mer från Accent