IOGT-NTO-projekt

Musik och promenader ska minska äldres ensamhet

Ett nytt projekt på IOGT-NTO-ägda vandrarhemmet Kuggavik ska minska ensamhet bland äldre. Idag är det dags för den första träffen.

Med luncher, promenader och musik ska man försöka bryta ensamheten bland seniorer boende runtomkring orten Åsa på Västkusten.

Carl Wennerstrand, föreståndare på Kuggaviksgården, berättar att det bor en hel del äldre i området – och för dem finns i dagsläget ytterst få aktiviteter.

– Vi tror att många är ensamma och såg en möjlighet att söka medel för att göra något för just dem, säger han.

Sagt och gjort. Kurs- och konferensgården fick ett bidrag från Socialstyrelsen på 200 000 kronor för att starta projektet.

Denna vecka startar de med samkvämslunch med ärtsoppa och pannkakor. Sedan följer drygt två till tre olika sorters aktiviteter i veckan, ända fram tills årsskiftet.

– Vi har bland annat fina strandpromenader här ute, där man kan gå med rullator hela vägen och kombinera det med en fika. Vi har också planerade musikkvällar där vi går laget runt och deltagarna får välja sina gamla favoritlåtar från ungdomen, och så spelar vi dem och samtalar kring låtarna. Det ser jag fram emot. Det kommer nog också att bli livemusik och allsång, säger Carl Wennerstrand.

Carl Wennerstrand och Hanna Rönnmark. Foto: Yvonne Mosell

Än så länge vet han inte hur många som kommer att dyka upp på träffarna, men när Kuggaviksgården nyligen efterfrågade volontärer var responsen varit god. Hittills har fem volontärer anmält sig för att hjälpa till och umgås med seniorerna.

– Det känns jättebra att starta de här aktiviteterna. Ensamhet har blivit en folksjukdom, inte minst bland de äldre i landet. När man sitter i ensamhet och känner sig miserabel kan det bli enklare för många att ta till flaskan, eller något annat medel. Så det känns trevligt att kunna erbjuda alternativ till det varje vecka, säger han.

Än så länge kör Kuggavik aktiviteter året ut, med jullunch den 21 december och ett par mellandagsträffar där man hoppas på samverkan med Vit jul-aktiviteter för barn.

– Jag hoppas att de äldre inte bara får en trevlig stund tillsammans med våra volontärer, utan också att de hittar nya vänskaper i sin egen ålder, och att det skapar mer samhörighet, säger Carl Wennerstrand.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer