Kongress 2023

Ärades med medaljer, silvergris och eldsjälspris

Flera utmärkelser har delats ut under kongressdagarna. Fyra fick motta IOGT-NTO:s finaste utmärkelse veteranmedaljen.

Den första medaljen delades ut redan på onsdagen av Elisabeth Larsson, förbundskoordinator, som fick ge sig i väg till ett kojbyggarläger för att få fatt i mottagaren Ann-Britt Andersson Hagel, Kumla. Ur motiveringen:

”En riktig rörelsemänniska med ett stort och omfattande engagemang som sträcker sig långt bak i tiden. Ann-Britt har under sina år i IOGT-NTO-rörelsen haft en mängd olika och mångfacetterade uppdrag, både som ideell och som professionell. Alltid lojal, alltid saklig och alltid med hjärtat för den breda helheten av IOGT-NTO-rörelsen väjer Ann-Britt varken för att kavla upp ärmarna eller fatta svåra men nödvändiga beslut.

Ann-Britt Andersson Hagel fick sin veteranmedalj av Elisabeth Larsson. Carl-Eric Carlsson som fick sin medalj 2017. Foto: Eva Blomqvist

Men kanske är det som säger mest om Ann-Britt det faktum att hon tar emot IOGT-NTO:s Veteranmedalj, vår främsta utmärkelse här – mitt i suset och duset av Örebros årliga kojbyggarläger. Med fullt fokus på den lokala, rörelseöverskidande verksamheten och med barn runtomkring henne som med hjälp av hennes ledarskap får växa, lära och bygga både på sig själva och på sina kojor. Stort och välförtjänt grattis till Ann Britt Andersson Hagel!”

”Det var jättekul. Jag blev väldigt överraskad.”

Staffan Hübinette

Den andra veteranmedaljen utdelades på torsdagen till Staffan Hübinette, Gustavsberg, folkbildare, analytiker och innovatör, som han beskrevs som i motiveringen:

”En outtröttlig övertygelse att genom samtal och kunskapsöverföring göra världen lite bättre, ett inlägg i taget, en människa åt gången. En förmåga att vrida och vända på kunskap och skeenden för att söka nya insikter och utan rädsla blotta både sina egna och andras kunskapsluckor. Och en glädje i att möta utmaningar med att söka nya metoder, nya sammanhang, nya idéer att utforska. Det, och mycket mer, kännetecknar Staffan Hübinette.

Vare sig det handlar om hans författarskap, sin långa gärning som lärare på Tollare folkhögskola, eller sitt nuvarande stora engagemang inom ramen för Narkotikapolitiskt center, är Staffan en positiv och framåtsyftande kraft som kombinerar engagemang, kunskap och verkstad. Ett stort och välförtjänt grattis till Staffan Hübinette som får motta Veteranmedaljen, IOGT-NTO:s främsta utmärkelse!”

Staffan Hübinette iförd sin veteranmedalj. Foto: Eva Ekeroth.

– Det var jättekul. Jag blev väldigt överraskad. Jag hade blivit tillfrågad om jag kunde åka hit och framföra en hälsning från Narkotikapolitiskt center och det gjorde jag gärna eftersom det här är mina hemtrakter. Jag anade inte att jag skulle få medalj, säger han.

Hälsningen från NPC fick han sedan framföra samtidigt som han tackade för medaljen.

”Jag blev helt förstummad. Det hade jag inte väntat.”

Margit Ulander

Den tredje veteranmedaljen som delades ut av IOGT-NTO fick Margit Ulander, Kramfors, ta emot.

– Jag blev helt förstummad. Det hade jag inte väntat, säger hon.

Medaljen fick hon med motiveringen:

”Med uthållighet, systematik och med en oerhörd trygghet i IOGT-NTO-rörelsens värderingar blir det lätt mycket verkstad och jävlar anamma när Margit Ulander är i farten. Margit har hunnit med mycket under sin tid i IOGT-NTO, värvat mängder med medlemmar och varit engagerad inom distriktet, men alltid haft sin bas i föreningen Friskt mod i Kramfors.

Och vare sig det handlar om att värva och få fler medlemmar in i vår rörelse, ta hand om lokaler eller hjälpa till med våra barn- och ungdomsverksamheter är Margit en klippa som många kan luta sig mot. En slitvarg som vet vad hon vill och gör slag i saken, och det har vi alla ett bättre IOGT-NTO att tacka henne för.

Margit Ulander. Foto: Eva Ekeroth

Den fjärde och sista veteranmedaljen fick Hans Sverredal, Uppsala, motta av IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson vid kongressfesten på IOGT-NTO:s egen folkpark Liljekonvaljeholmen i Uppsala.

– Det är en ära för både mig och min förening, Drabanten, säger han när han mottar medaljen på lördagskvällen.

”En ära för både mig och min förening.”

Hans Sverredal

Motiveringen lyder:

”Vilket bättre tillfälle finns att dela ut en veteranmedalj till just den här personen, om inte på Liljekonvaljeholmen och en rörelsegemensam fest? För det här är en person som inte bara brinner för hela rörelsen utan som också är mån om att alla ska känna sig trygga, hemma och ha kul i vår gemensamma rörelse. Nyfiken, positiv och öppen för nya idéer ställer han alltid upp oavsett om det gäller att bära bord, kratta löv, vara mötesordförande eller hoppa in och hjälpa UNF med deras senaste upptåg.

Genom att vara välkomnande och vänlig mot stora och små, gamla som nya bekantskaper, har han genom åren fått otaliga människor att känna att IOGT-NTO-rörelsen är något större än en organisation, det är en familj.”

Hans Sverredal. Foto: Eva Ekeroth

Olle Häggström, IOGT-NTO i Drömme, blev inkallad till Junis kongress och fick motta utmärkelsen Årets eldsjäl.

– Jag blev grundlurad. Lucas Nilsson kom och sa att jag skulle gå över till Junis kongress för att de behövde fler rörelseperspektiv på frågan om ny organisationsform. 

I stället fick han utmärkelsen Årets eldsjäl med både slipsnål och diplom.

Olle Häggström. Foto: Eva Ekeroth

På UNF:s kongress fick Sally Sundell utmärkelsen Silvergrisen. Hon arbetar som ekonom på UNF sedan september förra året och arbetar på distans från Kalix. 

– Det var oväntat. Jag har fått så mycket uppskattning att det nästan är pinsamt, när jag bara gör mitt jobb. Det är så kul att hamna bland unga människor, de är verkligen jätteduktiga, säger hon.

Sally Sundell fick UNF:s Silvergris. Foto: Eva Ekeroth

Vid avtackningen av de avgående förbundsstyrelseledamöterna Lina Boberg och Monika Holmberg tilldelades de båda IOGT-NTO:s förtjänsttecken i guld.

Mer från Accent