Sex gånger om året får allt från skrönor, sagor och historier ur människors liv ta plats på scenen på Café Fontaine. Då är det berättarkvällar på caféet som är en del av IOGT-NTO:s hus på Vattentorget i centrala Växjö. När Kronobergs landshövding Maria Arnholm fick frågan om att stå på caféets berättarscen var det en självklarhet att svara ja. Berättarkonsten är något som alltid fascinerat, menar hon.
– Den är en av våra allra äldsta konstformer och den har fört våra berättelser vidare genom generationer. Berättarkonsten är inte så kravfylld – den kan väcka känslor och tankar eller bara vara underhållande och lustfylld, säger Maria Arnholm.
Känslan delas av författaren Pelle Olsson som var en av dem som drog igång berättarkvällarna för snart tolv år sedan.
– Jag har hållit på med muntligt berättande parallellt med mitt skrivande, och har varit engagerad i berättarrörelsen i Sverige. När jag flyttade till Småland insåg jag att det inte fanns berättarkvällar i Växjö, säger Pelle Olsson.
Detta blev det ändring på, och i januari 2013 ordnade Pelle Olsson tillsammans med föreningen Berättarnätet Kronoberg den första berättarkvällen. Valet av plats blev Café Fontaine, och där har berättandet fortsatt sedan dess.
– Jag hade hört talas om Café Fontaine. Där är det musik och föreläsningar – IOGT-NTO-huset är verkligen ett kulturhus i Växjö. Här finns en publik som är vana vid att gå på olika kulturaktiviteter.
Sedan starten 2013 har det sedan blivit ett 70-tal berättarkvällar i samarbete mellan Berättarnätet Kronoberg, IOGT-NTO och studieförbundet NBV. Tillsammans med Vibeke Hyltén Cavallius är det Pelle Olsson som håller i kvällarna där det det muntliga berättandet står i fokus.
– Muntligt berättande handlar om att berätta historier för en publik. Man gör det utan att läsa något innantill, och man spelar inte upp några roller, som i en teater. Man ska inte visa bilder, inte spela gitarr eller föreläsa eller bläddra i någon bok man har skrivit. Vår uppmaning är ”Berätta något!”
Till varje berättarkväll bjuds en gästberättare in. Det kan vara någon från Berättarnätet Kronoberg, men även personer utifrån.
– Vi har börjat vända oss mer till lokala kändisar. Vi har exempelvis haft Växjös ”starke man” Bo Frank, olika författare och ståuppkomiker. När biskopen Fredrik Modéus var här berättade han väldigt personligt om hur det är vara biskop.
Ramarna för den inbjudna gästberättaren är: Du får berätta tre historier och ingen historia får vara längre än tio minuter.
– Vi ber folk som är vana vid att hålla låda att komma och berätta. Men de behöver inordna sig i vårt koncept, att berätta något personligt.
Förutom gästberättaren är det öppen scen för alla som vill berätta.
Pelle Olsson är själv ute och föreläser om bland annat cannabis, och har skrivit ett flertal böcker, både skönlitterära och fackböcker, exempelvis 8 myter om cannabis och Smack City. Parallellt med skrivandet har han även hållit på med muntligt berättande,
– Jag upplevde skillnaden mellan att läsa upp något ur en bok jag har skrivit och att berätta fritt. Det är häftigt att stå där utan papper att läsa ifrån, sätta händerna i byxfickorna och säga: ”Nu ska jag berätta något för er!” När jag berättar muntligt, då är det underhållning. När jag föreläser eller skriver reportageböcker om exempelvis narkotika, då är det folkbildning.
Han påpekar att en faktabok om narkotika måste vara sann, det ska finnas referenser och källor. En muntlig berättelse behöver däremot inte vara sann.
– Då är det själva historien som är det viktiga, säger Pelle Olsson.
Till berättarkvällen den 19 november är alltså Kronobergs landshövding Maria Arnholm inbjuden som gästberättare, som liksom alla andra ska följa konceptet.
– Vi förväntar oss tre personliga berättelser av henne, säger Pelle Olsson. Hon kan gärna berätta om hur det är att vara landshövding, men det får inte vara en föreläsning om landshövdingeyrkets struktur.
Maria Arnholm själv beskriver skillnaden mellan att tala inför folk som politiker eller landshövding och som berättare:
– I mitt yrke pratar jag nästan alltid med ett specifikt syfte och med väl genomtänkta budskap som handlar om att informera, övertyga, entusiasmera eller förklara saker. Det är aldrig ren underhållning eller bara för berättandets egen skull. Det är en stor skillnad, menar Maria Arnholm.
Med Maria Arnholm avslutas höstens berättarkvällar, men berättandet på Café Fontaine lär fortsätta. I ett samarbete med studieförbundet NBV har verksamheten sökt och fått stöd från Familjen Kamprads stiftelse. Pelle Olsson betonar hur bra samarbetet mellan Berättarnätet Kronoberg och IOGT-NTO fungerar. Miljön i sig spelar också roll.
– Att Café Fontaine är ett nyktert café är viktigt. När man lyssnar på berättelser ska man inte göra det i krogmiljö, där folk har druckit. Berättelser kräver koncentration hos lyssnarna.