Forskning

EMCDDA: Rekordbeslag av kokain

Runtom Europa verkar tillgängligheten av kokain öka. En ny rapport från EU:s narkotikaorgan EMCDDA visar på rekordmånga och rekordstora beslag av kokain.

140 ton kokain beslagtogs i EU 2017 enligt rapporten. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan. Sammanlagt gjordes över 100 000 beslag av kokain. Även analyser av avloppsvatten visar på större rester av kokain i 22 av 38 undersökta europeiska städer.

Samtidigt har kokainet blivit renare utan att gå upp i pris. Accent rapporterade tidigare i våras om läget i Sverige.

– Vi ser växande utmaningar inom drogområdet. Utöver den växande tillgången på plantbaserade droger som cannabis och kokain så ser vi också en framväxande marknad för syntetiska droger, säger Alexis Goosdeel, chef vid EMCDDA i ett pressmeddelande.

Myndigheter i Europa har gjort fler beslag av substanser som används i tillverkningen av exempelvis MDMA och amfetamin. 21 illegala laboratorier upptäcktes 2017, en fördubbling jämfört med året innan. Under året gjordes flest beslag av MDMA sedan 2007.

– Vi behöver ett mer koordinerat tillvägagångssätt som bekämpar både tillgång och efterfrågan, säger Dimitris Avramopuolos, EU:s inrikeskommisionär.

Han vill även att EU ska titta närmare på den digitala handeln med narkotika då försäljning via sociala medier och darknet blivit allt vanligare under senare år.

Mer från Accent