trafiknykterhet

Automatiska nykterhetskontroller i Göteborgs hamn

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd invigde igår en anläggning för automatisk nykterhetskontroll som ska testas i Göteborg under 2013.

Anläggningen med så kallade alkobommar kommer att finnas i Stenas Tysklandsterminal i Göteborg under hösten. Framför allt är det förare av tunga fordon som kommer att få blåsa för att kunna köra vidare.

– Varje år dör människor i olyckor som är orsakade av alkohol och droger. I många fall skulle tragedier kunna undvikas genom utandningstest, och eftersom tunga fordon, såsom lastbilar, kan vålla stor skada vid en trafikolycka är jag väldigt positiv till det arbete som nu startar, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Tullverket påpekar att även om detta är ett försök så är kontrollerna på riktigt.

– I Tullverkets uppdrag ingår redan i dag att utföra rattfyllerikontroller i samband med en tullkontroll. Vi har sett att träffrekvensen är högre vid hamnar än vid andra platser därför är det naturligt att vi medverkar i försöksprojektet vid Göteborgs hamn, säger Tony Magnusson, Tullverket.
Rattfylleri är vanligare vid färjeterminaler än på andra ställen. Med automatisk nykterhetskontroll av alla förare är förhoppningen att statistiken kommer att förbättras.

Projektet drivs av MHF i samarbete med Kustbevakningen, Polisen, Tullverket, Trafikverket, Stena Line och Servotek. Det finansieras av Trafikverkets skyltfond, Västra Götalandsregionen och Europeiska Unionens regionala utvecklingsfond.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer