Skolstart

Alkoholfri skolstart

Förväntningar, nyfikenhet och... nollning. Skolstarten kan innebära flera saker och inte sällan tar alkoholen plats. Här är fem påminnelsetips till föräldrar inför terminsstarten.

En ny undersökning som Folkhälsomyndigheten låtit TNS-Sifo göra visar att 78 procent av föräldrarna till landets 16-åringar har pratat med barnets andra förälder om alkohol och vad som ska gälla för barnet.

Fler än nio av tio är överens om vilka regler som ska gälla. I senaste Sifo-mätningen från 2013 uppgav också 82,9 procent av föräldrarna att de talat med sin tonåring.

– Det är glädjande att så många föräldrar är överens om vad som gäller kring alkohol. För tonåringen är det lättare att följa regler som båda föräldrarna står bakom, säger Anna Jansson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Att dagens föräldrar är mer medvetna om riskerna, sätter tydliga gränser och håller koll på barnen är sannolikt den största enskilda faktor som bidrar till det minskande drickandet bland landets ungdomar.

Folkhälsomyndigheten ger också fem tips till föräldrar inför skolstarten:

  1. Kom överens om vad som gäller kring alkohol med tonåringens andra förälder, och andra vuxna i familjen.
  2. Var tydlig med förväntningar, till exempel att drickande före vuxen ålder inte accepteras. Då ökar chansen att tonåringen kan stå emot alkohol.
  3. Enas om gemensamma regler tillsammans med föräldrar till tonåringens kompisar.
  4. Prata med tonåringen om festande kring skolstart – det visar att du bryr dig.
  5. Ta hjälp av varandra. Tillsammans med andra föräldrar kan du mycket lättare hålla koll.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer