Inför valborg har IQ låtit Norstat genomföra en undersökning bland 528 ungdomar i åldern 14–17 år. Undersökningen visar att 93 procent tycker det är bra om föräldrar pratar om alkohol med dem.
– De flesta vill att föräldrar ska prata om alkohol. Jag tycker att det är fantastiska siffror. Jag är själv tonårsförälder och det är verkligen inte så att tonåringar alltid visar att de vill att man ska prata om det, men de vill faktiskt det, säger Karin Hagman, IQ:s vd, till Accent.
Ännu fler, 97 procent, anser att det är bra om föräldrarna är tillgängliga om något skulle hända och 89 procent tycker att det är bra om föräldrarna inte dricker så mycket själva.
– Tonåringar är också barn. Även stora barn tycker att det är obehagligt med fulla vuxna. Det skapar en otrygghet.
De flesta valborgsfiranden har ställts in i år på grund av coronaviruset. Det gör Karin Hagman extra orolig.
– Vi har haft kontakt med polisen och de tycker redan att det är rörigare ute bland unga än vanligt, eftersom så få vuxna är ute. När många organiserade ungdomsaktiviteter är inställda kan jag känna en större oro än vanligt inför valborg.
Inför valborg har hon flera råd till föräldrar.
– Jag tycker att man ska ta reda på var ungdomarna ska vara, vad de ska göra och med vilka. Jag tänker själv ta kontakt med föräldrarna till mina söners kompisar i förväg så vi kan synka oss med tider. Under kvällen tycker jag att man ska stå i kontakt med sina barn, via telefon och sms.
Ringa tycker hon är bäst.
– Det är svårt att dölja i telefon om man har druckit.
Själv tänker hon hålla sig nykter.
– Så att jag kan hämta dem om det skulle hända något.
En normal vår hade hon tänkt sig att fira med en fest hemma.
– Vi hade funderat på att ordna en fest hemma för både barn och vuxna. Det skulle förhoppningsvis alla ha tyckt varit roligt, men nu är det inte riktigt rätt tillfälle, säger Karin Hagman.