Så fixade vi webbsändningen av IOGT-NTO:s kongress

För några år sedan hade det varit omöjligt att tänka sig en direktsändning av IOGT-NTO:s kongress utan att lägga en smärre förmögenhet på det. Nu går det att göra både enkelt och billigt.

Uppdatering: Kolla också på Christians utmärkta genomgång nedan!

Kameror
Vi har använt två kameror – en fast kamera som visat en överblicksbild över podiet och lokalen och en kamera som riktats mot den talarstol som användes för tillfället. Den fasta kameran har varit en vanlig webbkamera (Logitech C910) medan den rörliga var en DV-kamera av semiproffsmodell (Canon XH-A1). (Den senare är egentligen onödigt proffsig för ändamålet, men eftersom den redan är inköpt till kommunikationsavdelningen passade den fint.)

Båda kamerorna var kopplade till en vanlig bärbar dator – den ena via USB och den andra via Firewire. Vi hade gärna haft en eller två kameror till – det skulle ha varit smidigare att ha en kamera på vardera talarstol och det hade också varit snyggt att kunna visa en bild på ombudsförsamlingen så att deras ansikten syns.

Programvara
För att kunna byta bild mellan de olika kamerorna i direktsändning använde vi en programvara som heter Wirecast (finns både för PC och Mac). Wirecast är fantastiskt – det är enkelt att komma igång med men ändå kraftfullt. En snygg detalj är att man enkelt kan mixa in den bild som visas på skärmen på väggen – man behöver bara se till att presentationsdatorn har en enkel programvara installerad (gratis) och att den ligger på samma nätverk som sändningsdatorn.

Den enda nackdelen med Wirecast är att det kostar ganska mycket pengar, omkring 3500 kronor tror jag att vi betalade. Men om man tänker att livesändningar är något man vill göra mer än någon enstaka gång är det absolut värt pengarna.

Ljud
Det är viktigt att ljudet är bra när man webbsänder, annars blir det alldeles för tröttande att följa med för tittarna. Vi hade redan innan vi åkte upp till Åre säkerställt att vi skulle få en ljudkabel direkt från mixerbordet som ljudteknikerna skötte. Smidigt.

Till att börja med kopplade vi ljudet direkt in i sändningsdatorn. Detta ska normalt inte vara några problem, men troligen var det något fel på ljudingången för vi fick det aldrig att fungera. Istället kopplade vi ljudet via den ena kamerans mikrofoningång och det fungerade klockrent hela veckan.

Själva sändningen
För att få ut sändningen från datorn ut på webben använde vi Bambuser. Det finns flera liknande tjänster – både gratis (ofta annonsfinansierade) och betaltjänster. Rent tekniskt skickar man videoströmmen från Wirecast till deras servrar. För att sedan presentera sändningen kan man bädda in deras videospelare på den egna sajten. (Som vi gjorde på Accents livesida.)

Bambuser fungerade grymt bra hela veckan – utom de allra sista timmarna. Hela deras system gick ner ett par gånger och vår sändning avbröts under sammanlagt 45 minuter eller så. En lärdom är att ha en alternativ tjänst i beredskap för så här viktiga sändningar.

Den som praktiskt skötte sändningarna under kongressen var Christian Dahlqvist. Han gjorde ett grymt jobb med att rikta kameran rätt och med att mixa bilderna på ett bra sätt. Han hade också förberett grafik som vi kunde lägga in i sändningen via Wirecast – snyggt!

Resultat
Överlag gick sändningen bättre än jag vågat hoppas på.  Det blev riktigt bra bild och ljudet var fint (om än lite för lågt de första timmarna på onsdagen). Vi fick också betydligt fler tittare än jag trodde vi skulle få – rekordet var drygt 200 tittare under samma pass. I torsdags hade vi nästan 500 unika besökare på vår livesida.

Livesändningen bidrog sannolikt också till att vi mer än fördubblade vårt besöksrekord på sajten under veckan. Vi mäter söndag till lördag så veckan är inte över än, men det ser ut att stanna på närmare 4000 besökare. Kul!

Sen har vi lärt oss massor av det här. Jag återkommer i ett senare inlägg med några viktiga lärdomar.

Frågor eller funderingar? Kommentera nedan eller skicka ett mejl till pierre.andersson@iogt.se! Om du är vill kolla på sändningarna i efterhand gör du det enklast här.

Mer från Accent