När två världar möts – #gillaboken!

Över lunchen idag arrangerades seminariet ”Engagemang i en digital samtid” av bland andra Techsoup/Forum för frivilligt socialt arbete och det nya bokförlaget Idealistas. Seminariet fungerade också som en lansering av Brit Stakstons nya bok Gilla! om sociala medier och den ideella sektorn.

Seminariet beskrivs på makthavare.se som något av ett väckelsemöte och det är inte en alldeles tokig beskrivning. Erik Wagner (tidigare IOGT-NTO:s förbundsstyrelse, Sektor 3 mm, idag en av grundarna till Idealistas) ledde seminariet med både engagemang och humor.

Det som var mest slående för mig var det spännande mötet mellan två världar. Dels den ideella världen och dels den absoluta frontgruppen inom sociala medier i Sverige. Alla var där! Jocke Jardenberg, Nikke Lindqvist, Niclas Strandh, Sofia Mirjamsdotter, Pernilla Näsfors, Björn Falkevik och många andra… Kul!

Den ideella världen behöver nog ”väckas” en del när det gäller inställningen till och möjligheterna med sociala medier.

”Det finns enstaka eldsjälar som gjort fantastiska saker, men som struktur för att förändra arbetet så sker det fortfarande mycket med lillfingret. Det är inte en integrerad del i arbetet än.” (Brit Stakston)

IOGT-NTO-rörelsens kongresser förra veckan blev kanske en väckarklocka för en del. Livesändningarna (26 timmar på tre dagar…) togs emot väl och diskussionerna på Twitter (se #nykter11) var bitvis väldigt intensiva – och omfattade också medlemmar som av olika orsaker inte kunde vara på plats. I år var det här mycket av ett experiment, men till nästa gång kommer det säkert vara en mer integrerad del i kongresstänket från början.

Grattis till Idealistas och Brit Stakston – ryktet säger att ni fick en hel del förhandsbeställningar på boken. Och grattis till att #gillaboken just nu är trending på Twitter i Sverige – det är ingen liten grej.

Uppdatering: socialvideo.se filmade och har lagt ut filmen och skriver lite här.

Se också: #gillaboken – Brits nya bok om engagemang i ideella föreningar och Brits egna noteringar.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer