Finlands nya regering har presenterat sitt regeringsprogram där alkohol upp till 8 procent ska få säljas i livsmedelsbutiker, vilket innebär en höjning från dagens 5,5 procent. Det ska även utredas om vin, med högre styrka, ska få säljas i vanliga affärer. Samtidigt ska alkoholskatten höjas och det statliga alkoholmonopolet Alko behåller sin folkhälsouppgift.
Regeringspartierna, Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna, vill även göra det möjligt för inhemska hantverksbryggerier, små destillerier och vingårdar att sälja alkohol direkt till konsument.
Tuula Loikkanen, Vd på Bryggeriförbundet, är enligt en kommentar till Hufvudstadsbladet positiv:
– Vi är nöjda. Det är alltid bra att ta bort alla former av överreglering.
Men kritiken har inte låtit vänta på sig:
– En bred majoritet av världens alkoholforskare tycker att ett statligt alkoholmonopol är det bästa systemet man kan ha och även enligt WHO är det här systemet det mest effektiva, säger Thomas Karlsson, alkoholforskare och ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, till Hufvudstadsbladet.
Accent har i tidigare artiklar rapporterat om de negativa konsekvenser för folkhälsan som Finlands liberalare alkohollag från 2018 hittills resulterat i, till exempel förtida död, sämre folkhälsa och ökat ungdomsdrickande.