Gårdsförsäljning

S kräver förhandsbesked om gårdsförsäljning

Socialdemokraterna kräver att regeringen begär ett förhandsbesked från EU om gårdsförsäljning är förenlig med ett detaljhandelsmonopol av alkohol.

IOGT-NTO välkomnar initiativet och hoppas det innebär slutet för diskussionen kring gårdsförsäljning.

– Många är kritiska med all rätt, detta handlar om ett av våra mest effektiva alkoholpolitiska verktyg som är designat för att rädda liv. Vi får inte chansa med så viktiga saker, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson i ett pressmeddelande.

Sverige har ett detaljhandelsmonopol för alkohol vilket innebär det att inga andra aktörer får verka på marknaden. Tillåts privata företag att sälja alkohol så har Sverige inte längre ett monopol.

I ett pressmeddelande från Socialdemokraterna uttalar sig Lena Hallengren, gruppledare i riksdagen, i frågan:

– Ett införande av gårdsförsäljning får inte innebära att vinstdrivande intressen bakvägen tar över försäljning av alkohol i Sverige. Därför kräver vi ett klargörande från Eu innan andra beslut tas.

– Det är det enda sättet att med trygghet veta att vi inte riskerar monopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli, S gruppledare i socialutskottet.

IOGT-NTO:s drogpolitiska chef Irma Kilim uttrycker förståelse för Socialdemokraternas oro över den EU-rättsliga analysen i utredningen.

– Utredningen har missat många viktiga detaljer, att gårdsförsäljning kan införas utan att det hotar monopolet är bara en av dem. En annan är missuppfattning att vi kan införa gårdsförsäljning på prov för att därefter backa bandet om vi skulle ångra oss, inte heller detta är förenligt med EU-rätten, säger hon.

I ett debattinlägg i Alltinget replikerar IOGT-NTO under rubriken Antingen har vi ett monopol eller så har vi det inte i debatten om kraven på att förverkliga gårdsförsäljning.

Mer från Accent