Ungas drickande

Norska studenter vill träffas utan alkohol 

6 av 10 studenter vill ha fler alkoholfria mötesplatser – trots att de flesta uppger att de dricker alkohol.

Den norska undersökningen Studenternas hälso- och trivsels­undersökning, Shot, visade att 9 av 10 studenter dricker alkohol. Men sex av tio önskar sig fler alkoholfria mötesplatser.

– Hjärnan är inte fullt utvecklad förrän i mitten av 20-års åldern, och därför är det viktigt att studenter har god kunskap om hur rusmedel påverkar dem. Förväntningar på alkoholkonsumtion, och grupptryck för att dricka, existerar också bland studenter. Det måste vi undersöka vidare, säger Lise Hansen, generalsekreterare i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, i ett pressmeddelande.  

När det gäller narkotika har andelen som uppger sig ha använt narkotika vuxit, från 23 procent 2010, till 30 procent 2022. 16 procent av studenterna uppger att de har använt cannabis under det senaste året. 

– Unga hjärnor är mer sårbara för alkoholrelaterade ändringar, som kan leda till minnesförlust och inlärningssvårigheter. Det är ohållbart i en livsfas där utbildning och lärande ska stå i centrum. När över 60 procent önskar fler alkoholfria arenor måste vi ta dem på allvar, säger Lise Hansen. 

Mer från Accent