Myanmar

Myanmar häver importförbud på sprit

Stora alkoholföretag driver på liberalisering.

Efter år av debatt och lobbying från internationella alkoholföretag blir nu import av sprit till Myanmar möjlig i hopp om att det ska motverka smuggling. Regimen hoppas kunna öka sina skatteintäkter genom att häva importförbudet och istället beskatta importerad sprit. Det rapporterar Frontier Myanmar.

Frågan är om den lagliga spriten kommer att kunna konkurrera med den billiga smugglade alkoholen, som finns lättillgänglig i landet. Olaglig handel med alkohol omfattar ungefär 800 miljoner om året i Myanmar, medan den lagliga handeln bara omfattar 100 miljoner.

Importförbudet var bland annat tänkt att gynna lokala alkoholproducenter och till en början är det bara dyrare spritsorter som kommer få importeras. Bara sprit som kostar mer än 80 kronor liten får just nu importeras, vilket betyder att spriten efter skatt kommer att kosta minst 200 kronor litern i butik. Vilket är ungefär dubbelt så dyrt som en flaska smuggelsprit.

Cedric Retailleau, sydostasienchef på alkoholföretaget Pernod Ricard, som bland annat äger Absolut Vodka, kallar beslutet för ett viktigt steg. Han säger att företaget kommer att fortsätta uppmuntra till en liberalare alkoholpolitik i Myanmar.

– Stegvis liberalisering av internationell sprit är avgörande för att minska den olagliga handeln och minska riskerna för folkhälsan, säger han.

Lokala alkoholproducenter är inte lika positiva. The Myanmar Liquor Association har motsatt sig en liberalisering av importlagen.

I takt med att lagarna kring alkohol liberaliserats i Myanmar under de senaste åren har också drickandet ökat. Enligt Myanmars hälsoministerium ökade alkoholkonsumtionen i landet med 250 procent mellan 2012 och 2017. En genomsnittlig alkoholkonsument i Myanmar dricker 17,6 liter ren alkohol per år.

Mer från Accent