Asien

UK vill liberalisera Myanmars alkoholmarknad

Att importera alkohol är förbjudet i Myanmar. Det vill Storbritannien ändra på.

Storbritannien har ändrat sin handelspolicy med Myanmar eftersom man vill se en större liberalisering av handelsmarknaden i det sydostasiatiska landet (tidigare kallat Burma). Det rapporterar Myanmar Times. En av områdena där man vill se slappare reglering är när det gäller import av alkohol.

Myanmar har redan reagerat och sagt att man kommer att titta på hur marknaden kan liberaliseras senare i år. Under tiden jobbar brittiska Depertment for international trade tillsammans med flera brittiska spritföretag för att liberalisera Myanmars handelspolitik.

IOGT International har tidigare rapporterat att alkoholkonsumtionen i Myanmar är högre än genomsnittet i regionen och att berusningsdrickande och alkoholberoende ökat under de senaste åren. Myanmar saknar nationell alkoholpolitik vilket enligt IOGT Internaional innebär att import av alkohol skapa större alkoholskador och enbart gagna multinationella alkoholföretag.

EU överväger för närvarande sina handelsrelationer med Myanmar efter rapporter från FN om människorättsbrott mot minoritetsbefolkningar i landet.

Mer från Accent