Beslutsfattande

Mindre glas – mindre konsumtion

Forskare tog bort möjligheten att serveras en pint på ett dussintal brittiska pubar och såg konsumtionen dala.

När man i en studie ersatte pintglasen med mindre glas på engelska pubar sjönk alkoholkonsumtionen med 10 procent. Under de tre månader som försöket pågick serverade istället ett dussintal pubar och restauranger sin öl i glas som var två tredjedelar av en pint, med priset nedsatt i förhållande till mängden.

Professor Dame Theresa Marteau som ledde studien vid Cambridge säger till The Guardian att det här är första gången man undersökt vad som händer med konsumtionen när man krymper glasen ute i fält.

– Kan det här bidra till befolkningens hälsa? Det skulle jag absolut påstå, säger hon.

Studien utgår fram teorin att människor oftast tänker i antal portioner snarare än hur stora portionerna är. Enligt det sättet att tänka så är en öl en öl, oavsett hur stort glaset är.

– När man pratar om insatser mot alkoholkonsumtionen så pratar man ofta om pris och marknadsföring. Vi visar på ytterligare en intervention som skulle kunna användas för att reglera alkoholen, säger Dame Theresa Marteau.

En brittisk pint är 568 milliliter och om glaset fylls med starköl motsvarar detta snarare två standardglas alkohol än ett. Mer än var femte britt dricker mer än 14 standardglas alkohol per vecka och tusentals britter beräknas dö av alkoholrelaterade orsaker varje år.

Men att få pubarna att haka på kan bli svårt. Mer än 1 700 pubar och restauranger fick frågan om de ville delta i försöket, bara 13 tackade ja. Och ifall resultatet är ett tapp på nästan 10 procent av ölförsäljningen så är det lätt att förstå varför.

Forskarna kunde se en liten ökning i vinförsäljningen på de deltagande pubarna och restaurangerna, men den totala alkoholkonsumtionen sjönk ändå och inrättningarna tappade 5 procent i intäkter. Samtliga som hade deltagit i försöket plockade fram sina pintglas igen när studien var över.

Mer från Accent