Alkohol

Måttligt drickande skadar levern

I en dokumentär från BBC som visades på SVT i går testar två enäggstvillingar effekterna av olika sätt att dricka alkohol. Måttlighetskonsumtion visar sig skadligare än experterna trott.

I en dokumentär från BBC testar de båda läkarna Xand och Chris van Tulleken hur berusningsdrickande respektive måttlighetsdrickande påverkar dem. De använder sig själva som försökspersoner och inleder försöket med en vit månad för att stå på samma nivå.

Under den månad som försöket pågår dricker Chris van Tulleken tre glas alkohol per dag, vilket dricker är helt enligt de brittiska riktlinjerna som säger max fyra glas för en man per dag. Enligt dessa motsvarar ett litet glas ungefär 70 ml vin, 33 cl starköl eller 1 liten snaps.

Xand van Tulleken ska dricka lika mycket som sin bror, men dricka alltihop vid ett tillfälle. Av det blir han kraftigt berusad, minns inte hela kvällen och får en rejäl baksmälla.

Efter försöksmånaden har Xand van Tullekens lever påverkats kraftigt.

– Efter bara fyra rejäla fyllor, säger Chris van Tulleken förvånat.

Än mer förvånade blir både försökspersonerna och experterna när det visar sig att Chris van Tullekens levervärden försämrats på motsvarande sätt. Båda har dessutom förhöjda cytokin-värden, något som visar på inflammation i kroppen.

Däremot har berusningsdrickandet orsakat att Xand van Tulleken fått förhöjda endotoxinvärden. Det beror på att hans tarmar har börjat läcka bakterier ut i blodet.

– Berusningsdrickande är farligt, men uppenbart har ni båda skadats av att dricka 21 glas. Jag är förvånad, det hade jag inte väntat mig. Och jag kan inte heller säga om 14 eller 10 glas skulle varit ofarligt. I framtiden kommer vi nog att sänka nivåerna i riktlinjerna, säger professor Rajiv Jalan, som är en av försöksledarna.

De båda försökspersonerna är smått chockade av resultaten och är förvånade över att måttligt drickande varit så skadligt.

– Jag har lärt mig att det inte är den femte eller fjärde ölen du ska oroa dig för, utan den första, säger Xand van Tulleken.

Programmet går att se i SVT Play fram till 28 augusti.

Mer från Accent