Valborg

Insatser mot tonårsfylla inför Valborg

Polisen satsar på att komma åt dem som säljer alkohol till ungdomar inför Valborg. I förra veckan fick också alla fjortonåringars föräldrar Tonårsparlören hemskickad av IQ. Även Sveriges kommuner satsar på aktiviteter.

På torsdag firar vi valborgsmässoafton, en helg då många ungdomar dricker alkohol. Tidigare år har ett flertal personer som köpt ut från Systembolaget eller sålt alkohol till ungdomar upptäckts, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Urban Olsson är en av de poliser som kommer att arbeta mot den illegala försäljningen.

– Alkohol är en orsak till att ungdomar kan råka illa ut eller begå brott. Därför är det viktigt att Polisen agerar mot de som säljer alkohol till unga, säger Urban Olsson.

Enligt Urban Olsson handlar det ofta om alkohol som är inköpt utomlands. Kontakterna med säljarna tas ofta via internet, telefon eller sms. Han säger också att allt färre föräldrar köper ut till sina barn.

En ny undersökning från IQ visar att dagens tonårsföräldrar är mycket medvetna om riskerna kring Valborg, 9 av 10 tror att det är vanligt att unga under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg.

I förra veckan skickades boken Tonårsparlören ut till 98 000 föräldrar till barn som fyller 14 under året. Tanken är att boken ska uppmuntra till bra samtal om alkohol mellan tonåringar och föräldrar. Förhoppningsvis ska samtalen leda till uppskjuten debut.

Av en enkät som Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, skickat till landets kommuner framgår att kommunerna i genomsnitt gör 3,27 aktiviteter inför Valborg. Främst handlar det om drogfria aktiviteter för unga, men även ökat samarbete med polisen, kampanjer mot langning och stöd till nattvandrande vuxna är vanligt.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer