Covid 19

Finländare köper mer alkohol under coronapandemin

Alkoholförsäljningen i Finland skjuter i höjden under pandemin. Men svårt att veta vad pandemin kommer att betyda på långt sikt enligt expert.

Färska siffror visar att alkoholförsäljningen i vårt östra grannland ökade med 23 procent i april månad, jämfört med samma månad i fjol.

Enligt finska motsvarigheten till Systembolaget, Alko, har deras försäljning av rosévin ökat med 40 procent under april, medan röda och vita viner ökade med 35 respektive 28 procent, rapporterar sajten Euractiv.

Finland utropade nödläge i mitten av mars. Skolor stängde, större folksamlingar förbjöds och resor mellan vissa regioner av landet stoppades. Alla restauranger, caféer och barer stängde i mitten av april och har förblivit stängda fram till den 1 juni.

Till en början bunkrade finländarna alkohol och Alkos försäljning ökade med 10 procent, precis som Systembolagets försäljning i Sverige. Antalet kunder bedöms vara det samma men den genomsnittliga kunden köper större volymer. Det har dessutom visat sig att många beställer hem flaskor via nätet, och Alkos aprilförsäljning online ökade med 110 procent.

När finska Yle intervjuade Thomas Karlsson, expert på alkoholkonsumtion på Institutet för hälsa och välfärd, THL, i april, förutspådde han att stängda gränser och restauranger skulle göra det svårare att få tag på alkohol, och att Finland på sikt skulle se en minskning i den totala alkoholkonsumtionen. Alkoholimport och försäljning på barer och restauranger står vanligtvis för unger en fjärdedel av alkoholkonsumtionen i Finland.

– Jag ser inte att en fjärdedel av det totala alkoholutbudet på något sätt skulle kunna kompenseras med alkohol som människorna köper från Alko och från daglig varuhandel, sade han till Yle, men tillade att det är svårt att förutspå exakt hur konsumtionen påverkas av pandemin.

Samtidigt innebär en ökande arbetslöshet att många hushåll förväntas minska sin alkoholkonsumtion när de tvingas prioritera sina inköp mer. Inställda festivaler och andra sociala sammankomster kan också innebära minskad alkoholkonsumtion.

– Nettoeffekten bör på sikt bli en substantiell minskning i Finland så väl som i de andra nordiska länderna. Men det beror också på hur länge pandemin håller i sig, säger Thomas Karlsson under ett webbinarium med Nordic Welfare Centre under tisdagen.

– De som redan är riskkonsumenter är antagligen de som löper störst risk att öka sin konsumtion.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer