Gårdsförsäljning

”Det känns hoppfullt nu”

Debatten om gårdsförsäljning handlar allt mer om monopolets vara eller inte vara. "Äntligen", säger Irma Kilim, IOGT-NTO.

Ledarskribenter och opinionsbildare som ogillar Systembolaget kraftsamlar. Debattartiklar och insändare propagerar i en strid ström om nödvändigheten av att producenter får börja sälja alkohol. Klimatkrisen och krigen i Ukraina och Sudan står sig slätt. Vad kan väl vara viktigare än att slippa Systembolaget?

Ändå känner IOGT-NTO:s drogpolitiska chef Irma Kilim viss förhoppning att det inte ska bli någon producentförsäljning av alkohol.                      

– Det känns hoppfullt på ett helt annat sätt än bara för några veckor sedan. Debatten har förändrats och förbättrats. Fler och fler kopplar ihop gårdsförsäljning med Systembolagets vara eller inte vara. Vilket ju är vad frågan faktiskt handlar om.

Hon tycker inte att det gått fram tidigare.

– Tidigare handlade det mest om i sammanhanget irrelevanta saker, som att man ska rädda landsbygden, vilket gårdsförsäljning av alkohol inte kommer att göra. Nu pratar man åtminstone om monopolet också. 

Vad gör IOGT-NTO i frågan nu?

– Vi pratar med alla partier och lyfter hotet mot monopolet. Vi för också diskussioner med andra civilsamhälles-organisationer. Även vi har skrivit debattartiklar och det uppmuntrar vi också andra att göra. 

När frågan väl kommer upp på bordet har Irma Kilim märkt att stödet för Systembolaget är stort.

– Den genomsnittlige svensken vill ha alkoholmonopolet kvar. Många tycker faktiskt att det är viktigt, säger hon. 

En undersökning som gjorts på uppdrag av IOGT-NTO visar också att endast 1 av 5 svenskar, 20 procent, tycker att det görs tillräckligt för att minska alkoholskadorna i Sverige (Se faktaruta nedan). 34 procent är tveksamma, och 46 procent tycker att det görs för lite.

Socialdemokraternas utspel, med krav på förhandsbesked från EU på om monopolet kan vara kvar om gårdsförsäljning tillåts, har bidragit till att lyfta debatten, anser Irma Kilim.

– Efter utspelet tycker jag att fler vågar ta ställning och har börjat prata om monopolet. Vi ser ju också att socialministern (Jakob Forssmed) förstår problemet och tar det på allvar.

Är han inte ganska ensam i regeringen om det?

– Det vet jag inte, men han är säkert inte ensam i sitt parti. Där finns det många som står på vår sida i den här frågan.

Mer från Accent