Covid 19

”Inget är viktigare just nu än att hantera viruset”

Skilda meningar bland New York-bor om hårdare restriktioner mot restauranger och barer kommer att minska smittspridningen.

Den 12 november införde den amerikanska delstaten New York hårdare restriktioner för att försöka bromsa de stigande coronasiffrorna. De nya reglerna begränsar bland annat hur många personer som samtidigt kan besöka barer, restauranger, spritbutiker och gym.

Verksamheterna får dessutom bara ha öppet till kl 22 som längst, och restaurangerna och barerna får inte sälja och köra hem sprit efteråt. 

De New York-bor som Accent pratat med frågar sig hur mycket de nya restriktionerna verkligen kommer hjälpa. 

– Jag undrar om det verkligen kommer att fungera. Tar viruset ledigt fram till klockan tio? säger Stephen Tasic.

Stephen Tasic. Foto: Viktor Eriksson

Själv har han inget emot att laga mat hemma, men han tror inte att restriktionerna hindrar människor från att gå ut.

Än mer kritisk mot restriktionerna är Salvador Tijera.

”Folk ska få göra vad de vill. Det här är Amerika. Folk kommer samlas ändå.”

Salvador Tijera

–  Jag tycker inte att det är bra. Folk ska få göra vad de vill. Det här är Amerika. Folk kommer samlas ändå, säger han.

I början av december grep polisen i New York en pubägare på Staten Island efter att puben upprepade gånger brutit mot restriktionerna. Staten Island är den stadsdel i New York City som just nu är värst drabbad av coronaviruset.

Innan pubägaren greps hade han satt upp flera skyltar vid baren där han förkunnade att det var en “självständig zon” där restriktionerna inte gäller. 

Salvador Tijera. Foto: Viktor Eriksson

–  Polisen kommer nog släppa honom. Jag tror de grep honom mest för att skrämma folk så de följer reglerna. Men jag förstår att folk gör så. De har räkningar att betala. Det kommer bli många hemlösa tror jag, säger Salvador Tijera. 

Brooklyn-bon Michaela Walsh är desto mer positivt inställd till de hårdare restriktionerna. 

– Jag tycker att det är helt okej. Att vi går ut på restauranger och barer just nu känns ändå bisarrt. Jag tycker gränsen vid klockan tio är lite godtycklig och undrar om den hjälper, men jag tror det är bra med restriktioner ett par månader framåt nu, säger hon.

”Jag förstår att många är stressade, men inget är viktigare just nu än att hantera viruset.”

Michaela Walsh

Att vissa verksamheter gjort en grej av att bryta mot restriktionerna ser hon inte poängen i.  

– Jag tycker det här med en “självständig zon” är lite fånigt. Det känns som att det går att lägga energin på något bättre, och jag tycker att newyorkare varit bra på att ge verksamheter stöd på andra sätt. Jag förstår att många är stressade, men inget är viktigare just nu än att hantera viruset, Michaela Walsh.

Mer från Accent