USA

Även tillåten alkoholmängd orsakar dödsolyckor i trafiken

15 procent av de alkoholrelaterade dödsolyckorna på amerikanska vägar orsakas av förare som druckit en tillåten mängd alkohol.

En betydande andel förare i USA står för flera dödsolyckor, trots att de druckit en tillåten mängd alkohol. Det visar en ny studie publicerad i American Journal of Preventive Meicin.

Studien visar att förare som testats under den lagliga alkoholgränsen, stod för 15 procent av alkoholrelaterade dödsolyckor i landet. Av dessa dödsfall var 55 procent av offren andra personer än den berusade föraren, rapporterar sajten Eurekalert.

I USA går gränsen för rattfylleri vid 0,8 promille – att jämföra med Sveriges 0,2. Olyckorna som involverade en tillåten mängd alkohol, resulterade även i fler ungdomsdödsfall jämfört med krascher över den lagliga alkoholgränsen.

Forskarna som ligger bakom rapporten konstaterar att kognitiv nedsättning kan börja vid så låga nivåer som 0,3 promille i blodet. Ändå fokuserar andra studier främst på olyckor som involverar alkohol över den lagliga nivån.

De senaste åren har flera instanser i landet, så som National Transportation Safety Board, rekommenderat att den lagliga alkoholgränsen reduceras på federal nivå i USA, från 0.8 promille, till 0,5 promille.

Redan för två år sedan, 2018, blev delstaten Utah den första i landet att genomföra denna förändring på eget initiativ. Andra länder har redan antagit denna gräns och sett minskningar i andelen motorfordonsolyckor.

I studien, genomförd av forskare vid Bostons Universitet, har man analyserat data från 16 års fordonsolyckor i USA. 37 procent av de fler än 600 000 alkoholrelaterade olyckor med motorfordon som resulterade i dödsfall, involverade minst en förare som hade någon mängd alkohol i blodet. Av dessa hade alltså 15 procent under den tillåtna promillehalten.

Studien visade också att mer restriktiv alkoholpolitik skulle kunna minska riskerna för alkoholrelaterade olyckor i trafiken med nio procent. 

Mer från Accent