Ungas drickande

Andras barn dricker på valborg – inte de egna

Föräldrar tror att det är vanligt att minderåriga dricker alkohol på Valborg – men inte deras egna tonåringar.

9 av 10 svenska tonårsföräldrar tror att det är ”ganska” (51 procent) eller ”väldigt” (40 procent), vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med valborgsfirandet. När det gäller deras egna barn tror de däremot tvärtom – endast 5 procent uppger att det är väldigt vanligt, och 11 procent att det är ganska vanligt. Betydligt fler föräldrar oroliga för ”nätdroger”, 28 procent, än för alkohol, 17 procent. Lustgas, en drog vars användning ökar, är endast 3 procent oroliga för.

Det visar en enkätundersökning som Systembolagets dotterbolag IQ låtit genomföra inför årets Valborgsfirande.

– Det ligger i rådande normer och kultur att ungdomar testar gränser och exempelvis dricker alkohol, fastän de inte får. Att engagera sig och prata med sitt barn om alkohol och vara tydlig med vad som gäller, gör stor skillnad, säger Mojtaba Ghodsi, VD på IQ, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är det främst mammor (60 procent) som talar med sin tonåring om alkohol, jämfört med pappor (26 procent). Många föräldrar menar också att deras egen alkoholkonsumtion påverkar deras tonårsbarn inställning till alkohol, i viss (49 procent) eller stor (17 procent) utsträckning.

Handboken Tonårsparlören har sedan 2002 årligen skickats hem till föräldrar med barn som fyller 14 år under året – i år närmare 122 000 hushåll. I den finns fakta, argument och konkreta tips på hur man som förälder kan förhålla sig och agera för att hjälpa sin tonåring att fatta egna, kloka beslut. Handboken finns på tonårsparlören.se och även på engelska och som ljudbok.

Mer från Accent