Covid 19

Alkoholindustrin tänjer lagarna under pandemin

Alkoholindustrin i USA använder coronapandemin för att tänja på lagarna.

Flera delstater tillåter nu avhämtning och leverans av alkohol – något som kan komma att fortsätta även efter pandemin.

Många barer och restauranger i USA har tvingats att stänga ner under pandemin. I takt med att sommarvärmen dragit in över landet, är det nu många amerikaner som kan ta del av ”take away”-drinkar, och strunta i det annars strikta förbudet om att förtära alkohol på offentlig plats, rapporterar BBC.

Delstaterna har själva makt att bestämma var, när och hur alkohol ska säljas. Under pandemin har många delstater tänjt på dessa regler, och enligt Movendi International har alkoholindustrin varit aggressiva vad gäller en försvagning av alkohollagarna.

Medan vissa företag säljer alkohol via take away genom en lucka, har reglerna kring online-försäljning också skiftat, och många kan bestämma hem direkt från bryggerier och vintillverkare.

New York, Washington DC, Kentucky, Kalifornien och Texas är bara några av de delstater som tänjt på reglerna för alkoholleveranser och avhämtning de senaste månaderna.

I flera fall har butiker som säljer alkohol bedömts som ”essentiella”, vilket innebär att de får hålla öppet precis som matbutiker och apotek. Delstaten Pennsylvania är dock ett undantag: där stängdes alla statliga spritbutiker. Men Pennsylvanias guvernör har mottagit flera attacker till följd av detta beslut, skriver Movendi.

Förutom att försöka hålla restauranger och barer flytande genom avhämtning under virusutbrottet drar ledande politiker nytta av att människor kan fortsätta köpa alkohol. Alkoholskatter är nämligen en stor inkomstkälla för många delstater.

Samtidigt som nedstängningen av samhället fortgår på många håll visar alkoholförsäljningen inga tecken på att sjunka. Samma vecka som New York-borna uppmanades att stanna hemma i karantän, sköt försäljningen av alkohol i höjden jämfört med föregående år.

Under första veckan i maj rapporterade USA den största tillväxten av alkoholförsäljningen sedan pandemin startade i mars.

Leverans-appar för alkohol har blivit allt mer populära, enligt Movendi. Drizly, vilket är känt som ”Amazon för sprit” rapporterade att försäljningen steg med 300 procent under pandemin jämfört med början av 2020. Nya användare i mars stod för 41 procent av försäljningen.

Att alkoholförsäljningen ökar är en vanlig trend i samband med olika typer katastrofer, säger George Koob, chef för organisationen National Abuse of Alcohol Abuse and Alcoholism till BBC:

– Vi vet att historiskt, under 11 september och orkanen Katrina, var det ett uppsving i alkoholkonsumtionen.

Trots att regler om att dricka på offentliga platser har tänjts, har många lokala myndigheter utfärdat varningar. Exempelvis har staden Alexandria i Virginia skrivit på sin hemsida:

”Även om Virginia Alcoholic Beverage Control Autority tillfälligt tillåter att licenserade restauranger säljer öl, vin, och drinkar för transport och leverans, förbjuder Alexandria City fortfarande att man bär öppna behållare med alkohol offentligt”.

Men enligt flera rapporter bryr sig polisen inte längre om att folk dricker på offentlig plats, som i parker och på gator.

Enligt Movendi är risken att de tillfälliga undantagen inte ändras tillbaka efter pandemin.

”Onlinehandeln med alkohol är ett exempel på utveckling som utgör ett stort hot mot alkohollagarna och mot folkhälsan”, skriver den globala paraplyorganisationen för nykterhetsrörelsen på sin hemsida.

George Koob säger att det är för tidigt att sia om hur den nya politiken kommer att förändra människors alkoholvanor även efter pandemin. Men han tror att när alkoholförsäljningen ökar, fler dricker och släpper på hämningarna, kan det leda till att fler dricker utomhus.

– Några av de individer som dricker lite mer på grund av isoleringen och stressen blir impulsiva så att de kanske tycker att det är okej att gå ut och ta en dryck med sig.

I slutet av april twittrade Greg Abbott, guvernör i Texas, att delstaten skulle utvidga den tillfälliga regeln om att tillåta att restauranger serverar alkohol, trots att regeln inledningsvis sträckte sig till 1 maj.

”Efter vad jag hört från Texas-bor, kanske vi kan låta detta fortsätta för evigt”, skrev han.

Mer från Accent