Graviditet

Alkohol försämrar chansen vid IVF-behandling

Alkohol kan försvåra möjligheten att få barn efter fertilitetsbehandling. Det gäller oavsett förälderns kön.

Forskarna har gått igenom tidigare gjorda studier från USA, Brasilien, Danmark, Italien och Saudi Arabien. Resultaten visar att möjligheten att bli gravid efter en fertilitetsbehandling minskar för kvinnor som dricker mer än sju små glas alkohol i veckan. Det motsvarar en flaska vin, eller 84 gram ren alkohol. Om mannen dricker mer än en flaska vin påverkades inte möjligheten att bli gravid, men däremot minskar chansen att graviditeten resulterar i ett levande barn.

För en kvinna som dricker en flaska vin i veckan eller mer var chansen 7 procent lägre att behandlingen skulle resultera i graviditet, jämfört med en helnykter kvinna.

Även mannens konsumtion påverkar utfallet av behandlingen. Om han dricker samma mängd (motsvarande en flaska vin i veckan), är chansen att behandlingen ska leda till graviditet mindre, den var dock inte signifikant. Däremot minskar chansen med 9 procent att graviditeten skulle fullföljas och barnet födas levande.

Vilka mekanismer som ligger bakom resultaten vet forskarna inte.

– De som genomgår IVF-behandling bör informeras om att påverkbara livsstilsfaktorer, som alkoholvanor, kan påverka utfallet av deras fertilitetsbehandling. Men hur de påverkar reproduktionssystemet behövs mer forskning för att visa, säger Yufeng Li, medicine doktor vid Tongji Hospital, Kina, och en av författarna till studien.

Mer från Accent