Alkoholreklam

Fröken Snusk – ung kvinna eller fiktiv figur?

Genom att uppträda bakom en rånarluva har Fröken Snusk kunnat göra reklam för alkohol utan att någon insett att hon är för ung.

Artisten Fröken Snusk, som uppträder i rosa rånarluva, marknadsför sedan några år tillbaka ett vin kallat Frökens bubbel. Nu har kvinnan bakom masken bytts ut av varumärkesägaren och då har artistens identitet blivit känd. I slutet av april uppmärksammade Kerstin Janemar från tankesmedjan Nocturum att kvinnan bakom masken bara är 23 år, en ålder som är för låg för att lagligen synas i alkoholreklam.

– Regeln är enkel: Du får inte visa personer under 25 år i annonser för alkohol. Det här fallet är däremot inte så enkelt. Det kan anses handla om en fiktiv figur och de har ingen tydlig ålder. Om hennes ålder hade varit känd tidigare, eller om det tydligt framgått att hon var under 25, hade det kanske varit en annan sak. Det är inte det här lagen är utformad för. Jag tror ingen hade tänkt sig det här fallet, säger Mattias Grundström, Alkoholgranskningsmannen.

Han har tidigare haft anledning att kritisera marknadsföringen av Frökens bubbel.

– Men då handlade det om att de gick ut på sociala medier och uppmanade till köp så att de skulle få in sin produkt i Systembolagets sortiment. Så får man inte göra.

Många kändisar har egna viner och kopplingen mellan person och vin kan vara mer eller mindre långsökt. Att krögaren Leif Mannerström lanserar eget vin känns inte lika märkligt som att Fröken Snusk, med en ung publik, ska skylta med ett. Mattias Grundström nämner inga namn, men säger att han känner till artister som avstått från att marknadsföra vin med hänsyn till sin unga publik.

– Det här med kändisviner är unikt för Sverige och de säljer bra. Det är viktigt att personer med en yngre målgrupp känner större ansvar. Jag skulle säga att 95 procent av branschen tar stort ansvar, men sedan finns det ju de som bara ser en möjlighet att tjäna pengar.

Han säger att reglerna som gäller marknadsföring är uppsatta före kändisvinernas tid. Och att det även finns annat som ingen tänkt på.

– Vad gör vi om någon som är 18 år startar ett alkoholföretag? Ska man få näringsförbud på grund av ålder? Det är ett ganska stort ingrepp i den personliga friheten.

Även Konsumentverket tycker att det är svårt att avgöra om Fröken Snusk är att betrakta som en fiktiv figur eller som en person, men de bedömer att det egentligen inte spelar någon roll eftersom Fröken Snusk riktar sig till en ung publik.

– Konsumentverket har tidigare haft ett tillsynsärende mot bolaget bakom alkoholdrycken Frökens bubbel, bland annat utifrån att marknadsföring ansågs rikta sig särskilt till barn och unga under 25 år vilket inte heller är tillåtet enligt alkohollagen, skriver Astrid Hjertaker, jurist på Konsumentverket i ett mejlsvar till Accent.

Hon skriver att Konsumentverket då gjorde bedömningen att framställningarna utifrån musikval samt personerna som förekommer i bilden, i form av artisten Fröken Snusk och andra unga personer, attraherar ungdomar.

– Konsumentverket anser att musiken samt artisten kopplar ann till ungdomskultur genom så kallat EPA-dunk och EPA-kultur. Artisten Fröken Snusk anses vidare ha en hög popularitet hos unga, varpå dessa får anses vara den grupp konsumenter som såväl följer Fröken Snusk på sociala medier och som tenderar att köpa artistens produkter. Varpå den aktuella marknadsföringen ansågs särskilt riktad till barn och unga under 25 år.

Fröken Snusks marknadsföring av alkohol och snus har även lett till att hon av Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, utsetts till årets folkhälsoförgörare, ett pris som instiftades förra året för att uppmärksamma folkhälsan.

Accent har sökt Fröken Snusks mangement för kommentar men har vid publicering inte fått något svar.

Mer från Accent