Trafik

Fyra av tio döda förare hade droger i kroppen

Många avlidna hade tidigare misstänkts för drograttfylla.

Nya siffror som Rättsmedicinalverket tagit fram på uppdrag av Folkhälsomyndigheten visar hur vanligt det är att vara påverkad av alkohol eller andra droger i samband med en dödlig trafikolycka. Siffrorna visar också att bland de som varit påverkad när de omkom så hade många tidigare misstänkts för rattfylla. Mer äv var tionde av de avlidna förarna hade tidigare varit misstänkta för drograttfylleri.

– Genom att personer som ertappats för rattfylleri erbjuds vårdkontakt kan återfall och antalet dödsfall i trafiken förhoppningsvis minska, säger enhetschef Joakim Strandberg på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Rättsmedicinalverket har analyserat data från obduktioner som genomförts efter trafikolyckor mellan 2012 och 2022. Sammanlagt avled 1 525 förare i trafiken under den perioden och bland dessa har man hittat alkohol eller andra droger i blodet hos 39 procent. Elva procent hade bara alkohol i blodet medan 23 procent enbart var narkotikapåverkade. I fem procent av fallen hittade man spår av både alkohol och narkotika.

Bland äldre avlidna var det vanligare att vara påverkad av opioider, medan det bland yngre var vanligare med cannabis. Cannabis var också vanligast förekommande i singelolyckor och motorcykelolyckor. De som hade dött med alkohol i blodet var oftast män och vanligast var att de dött i samband med singelolyckor, ofta mopedolyckor.

Mer från Accent