Välkommen till djungeln

Stort lyft för medicinsk cannabis efter tysk legalisering

Cannabisindustrin får fotfäste i Tyskland när drogen inte längre klassas som narkotika.

Enligt en kommande rapport från branschorganisationen Prohibition Partners beräknas den tyska marknaden för medicinsk cannabis omsätta, den något passande summan, 420 miljoner i år. Det skriver Business of Cannabis som tagit del av rapporten.

Den tyska legaliseringen har inte enbart inneburit att man nu tillåts odla tre plantor cannabis hemma, bära på sig en begränsad mängd på offentliga platser och även använda offentligt inom vissa gränser. När cannabis inte längre klassas som illegal narkotika så har det också inneburit att det på flera olika sätt blivit lättare att arbeta med medicinsk cannabis, bland annat gällande odling, förvaring och förskrivning.

Det har lett till att flera nya företag etablerat sig på den tyska marknaden och att mer kapital strömmar in. Eftersom cannabis i berusningssyfte enbart ska få odlas av privatpersoner och ideella föreningar så kommer de kommersiella möjligheterna för cannabis i Tyskland främst ligga inom det medicinska fältet.

Medicinsk cannabis har tillåtits i Tyskland sedan 2017. Men marknaden har inte utvecklats på samma sätt som i Nordamerika under de senaste åren, där medicinsk cannabis i större utsträckning kommit att accepteras bland allmänheten, enligt Prohibition Partners. Istället har den tyska marknaden varit fortsatt hårt reglerad, något som nu är i förändring.

Vad som kommer hända med marknaden för medicinsk cannabis var en av farhågorna som forskare tog upp inför legalieringen. De såg en risk att medicinsk cannabis börjar användas allt mer i berusningssyfte allteftersom det blir lättare att få tag på.

Under våren ökade tyskarnas onlinesökningar efter hur man får recept på medicinsk cannabis kraftigt och det finns en överhängande risk att dessa produkter även kommer att användas i berusningssyfte menar Jakob Manthey, forskare i psykiatri och psykoterapi vid Hamburgs universitet.

När han undersökt utbudet av medicinsk cannabis konstaterar han att det finns ett brett utbud av cannabissorter med olika koncentrationer av det verksamma ämnet THC till priser som liknar gatupriserna för cannabis. På den medicinska marknaden är man dock beroende av att det finns en förskrivande läkare men Manthey oroas över att mindre nogräknade aktörer potentiellt skulle kunna förskriva cannabis till patienter på lösa grunder.

Den tyska legaliseringen vilar på att kommersiella intressen ska hållas borta från cannabis som används i berusningssyfte. Men om det blir vanligt att använda medicinsk cannabis i samma syfte så ger det cannabisindustrin en väg in på den tyska marknaden.

Mer från Accent