Gårdsförsäljning

Trots uppskovet: Forssmed tror på gårdsförsäljning till sommaren

Tyder på en oseriös och oroväckande syn på frågan, menar IOGT-NTO:s drogpolitiske chef.

Portugals protest mot Sveriges förslag till gårdsförsäljning av alkohol innebär ytterligare tre månader av väntan medan Europakommissionen tittar närmare på frågan. Men socialminister Jakob Forssmed tror fortfarande att gårdsförsäljningen kan vara på plats till 1 juni 2025, det säger han i en intervju med TT.

– Än så länge ser jag inte skäl att revidera tidsplanen, men det förutsätter en EU-process som inte drar ut mycket på tiden.

Kommissionen ska nu utreda om gårdsförsäljning skulle diskriminera alkoholproducenter i andra EU-länder. Den svenska regeringen har argumenterat för att gårdsförsäljningen ska ses som en del av besöksnäringen, inte som detaljhandel. Men Jakob Forssmed säger att man ändå hade förväntat sig att något annat EU-land skulle komma med synpunkter på förslaget.

– Det är komplex EU-rättslig materia vi har att göra med, säger han.

Nu behöver regeringen ta ställning till ifall man ska ändra något i förslaget, dra tillbaka det helt eller motivera varför man tänker ignorera Portugals invändningar. Men vilket av alternativen det blir är ännu oklart.

– Vi behöver analysera Portugals utlåtande först, säger Jakob Forssmed till TT.

”Att det skulle vara genomförbart till sommaren verkar smått otroligt.”

Emil Juslin

För IOGT-NTO:s drogpolitiska chef Emil Juslin är det uppenbart vad regeringen borde göra.

– Man borde såklart dra tillbaka förslaget. Villkoret för gårdsförsäljningen har alltid varit att monopolet säkras och det är uppenbart att Lagrådet anser att det inte kan garanteras, och att Portugal nu menar att det bryter mot EU-rätten. Jag hoppas att regeringen tar detta på det allvar det förtjänar.

Att regeringen inte reviderar sin tidsplan för när gårdsförsäljningen kan införas tycker han tyder på att man inte tar seriöst på synpunkterna från Lagrådet och Portugal.

– Det här borde innebära att man tar tid för rejäl reflektion. Att det skulle vara genomförbart till sommaren verkar smått otroligt med tanke på att man nu inte kommer kunna lägga fram en proposition förrän februari eller mars.

Även efter att ärendet hamnat i riksdagen menar Emil Juslin att det kommer kräva tid för ordentlig beredning.

– Det skulle kräva mycket tid att fundera kring hur tillsynen och tillståndsprocessen för gårdsförsäljningen ska fungera. Jag tycker inte att det är en seriös syn att tro att detta ska gå vägen till nästa sommar. Och den synen är oroväckande.

Sverige och Finland är de enda länderna i EU som har statliga alkoholmonopol. Dessa får av folkhälsoskäl fortsätta existera på undantag från EU:s regler om frihandel. Ifall Sverige inför gårdsförsäljning så finns en risk att EU-rätten bedömer att Sverige frångått sitt monopol.

Mer från Accent