Gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning skjuts upp efter protester från Portugal

Det svenska alkoholmonopolet är inte förenligt med att tillåta gårdsförsäljning enligt protesten.

EU-kommissionen skulle ha kommit med besked om det svenska förslaget om gårdsförsäljning denna vecka. Men efter att Portugal i sista lämnat in en protest mot förslaget så skjuts nu processen upp. Besked väntas istället komma 8 januari.

Portugals invändningar handlar, som väntat, om att gårdsförsäljningen inte går ihop med det undantag som Sverige beviljats för att kunna ha ett alkoholmonopol. Gårdsförsäljning skulle innebära fördelar för svenska producenter som andra aktörer inom EU inte skulle ha tillgång till.

– Portugals invändningar är ytterligare ett bevis att gårdsförsäljningsförslaget bryter mot EU-rätten.  Det faktum att Portugal valt att kritisera förslaget visar att frågan om gårdsförsäljning är betydligt mer komplex än vad regeringen hittills erkänt, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO i ett pressmeddelande

Tidigare har vinbranschorganisationen CEEV lämnat en protest mot förslaget, men en protest från ett medlemsland väger betydligt mycket tyngre. För några veckor sedan kom också en bedömning från Lagrådet som sa att man inte kan garantera att förslaget om gårdsförsäljning är förenligt med monopolet enligt EU-rätten.

– Detta är ett tydligt tecken på att den så kallade gårdsförsäljningen hotar Systembolagets alkoholmonopol, vilket regeringen lovat ska värnas. Regeringen måste nu dra tillbaka förslaget om gårdsförsäljning. Annars riskerar vi en utveckling där fler människor drabbas av alkoholens skador, säger Lucas Nilsson. 

Gårdsförsäljningen bedöms omfatta ungefär 600 svenska bryggerier, destillerier och vingårdar. Enligt förslaget ska gårdsförsäljning tillåtas mellan klockan 10 och 20 i samband med ett betalt besök hos producenten.

Företagen som ska bedriva gårdsförsäljning får som mest producera 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa drycker över 10 volymprocent alkohol. Varje besökare tillåts i förslaget köpa 0,7 liter sprit samt 3 liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Mer från Accent