Finland

WHO: Finlands vägval i alkoholpolitiken är skadlig

Världshälsoorganisationen förutspår en ökning av den finska alkoholkonsumtionen – kan bli högst i norden redan nästa år.

I början av sommaren infördes nya bestämmelser som tillåter alkoholdrycker upp till 8 volymprocent att säljas i vanliga mataffärer. Sedan dess har försäljningen på det statliga monopolet Alko sjunkit och branschorganisationer från alkoholindustrin utmanar monopolet i EU-rätten.

Världshälsoorganisationen, WHO, ser på Finlands nya lag med oro, de hade hellre sett striktare alkohollagstiftning inom EU, skriver Yle. Den europeiska kontinenten har den genomsnittligt högsta alkoholkonsumtionen och inte många länder har tagit några mått eller steg för att driva ner konsumtionen med politiska medel under det senaste årtiondet.

– Vi är de länder i världen som dricker mer än andra. Statistiken ser inte bra ut, säger Carina Ferreira-Borges, programchef för alkoholfrågor vid WHO Europa till nyhetsbyrån STT.

Hon menar att mer liberal alkoholpolitik, likt den nya finska lagen, tenderar att leda till ökad alkoholkonsumtion och fler alkoholskador. Enligt WHO skulle Finlands alkoholkonsumtion gå om Sveriges och Danmarks för att bli den högsta i norden redan nästa år. Carina Ferreira-Borges säger att Finlands nya riktning är mycket skadlig.

I ett samarbete med Alko har WHO genom en enkät undersökt finländarnas medvetenhet om riskerna med alkohol. 60 procent av de tillfrågade svarar att alkohol höjer risken för att drabbas av cancer och 68 procent svarar att alkohol är skadligt för hälsan, det skriver NordAN. Alko och WHO kommer nu under det närmaste året att föra en kampanj för att höja riskmedvetenheten i Finland.

– Alko, som statligt ägt monopol, har en viktig roll att spela i samhället och är i en perfekt position att höja medvetandenivån om de skadorna som alkoholen orsakar, säger Carina Ferreira-Borges.

Mer från Accent