Tullen

Ökade beslag av kokain under första halvåret

Tullverket beslagtog fem ton narkotika under årets första sex månader och ser en stor ökning av mängden beslagtagna narkotiska tabletter.

Tullverkets beslag av narkotika fortsätter vara omfattande, sett ur ett historiskt perspektiv, även om man hittills i år beslagtagit 300 kg narkotika mindre än samma period förra året. Det är främst beslagen av cannabisblomma och kokain som ökat kraftigt.

Under första halvåret beslagtogs 1 389 kg, mer än under hela 2023 och ett halvt ton mer än första sex månaderna av förra året. Nästan allt detta kokain beslagtogs dock vid ett och samma tillfälle. I april togs 1 342 kg i beslag i Nordisk hamn utanför Nynäshamn.

– Det är det enskilt största kokainbeslaget vi har gjort någonsin. I missbrukarled skulle kokainet ha varit värt omkring ett par miljarder kronor, säger Bodil Taylor, ställföreträdande generaltulldirektör i ett pressmeddelande

Under första halvåret beslagtogs även 4,1 miljoner tabletter med narkotiska preparat. Det är nästan dubbelt så många som under hela förra året.

– Det stora inflödet av narkotika och inte minst av narkotiska tabletter är oroväckande.  Narkotikan är en central inkomstkälla för gängkriminaliteten och så länge efterfrågan finns kommer smugglingen fortsätta, säger Bodil Taylor. 

Också beslagen av amfetaminolja, den råvara som behövs för att tillverka amfetamin, har ökat under första halvåret jämfört med året innan, från 0,3 liter till 75 liter. Varje liter olja kan ge flera kilo färdigt amfetamin.

– Att vi stoppat så mycket amfetaminolja tyder på att det finns inhemsk tillverkning av amfetamin i Sverige, säger Bodil Taylor. 

I övrigt fortsätter de senaste årens trend med större beslag i tung godstrafik. Tullverket gjorde nio beslag på över 100 kg under första halvåret. Däremot så görs allt färre beslag av alkohol vilket man tror beror på att det inte är lika vanligt med storsmugglare som kommer till Sverige från Tyskland.

Mer från Accent