Naloxon

Efter mycket om och men – nu finns naloxon receptfritt på apoteken

Sedan mitten av juli går det nu att köpa naloxon, ett läkemedel för att häva opioidöverdoser, på svenska apotek.

När socialminister Jakob Forssmed i mars berättade att naloxon skulle bli tillgängligt utan recept på svenska apotek utlovade han att läkemedlet skulle gå att köpa innan midsommar. Så blev det inte. Men något senare finns nu läkemedlet tillgänglig för den som tror sig riskera att komma i kontakt med någon som överdoserat en opioid. Tidigare skrevs naloxon bara ut på recept till den som själv har ett missbruk.

– Allt som gör att det blir mindre krångligt att skaffa naloxon är bra. Nu kan även anhöriga köpa naloxon och det kan rädda liv, säger Jennie Gejel, ordförande i Brukarföreningen i Stockholm till TT.

Läkemedelsverket vände förra hösten i frågan och öppnade för receptfritt naloxon. Det tog sedan ytterligare några månader innan man kunde godkänna en ansökan från ett företag som ville sälja naloxon på den svenska marknaden. Efter det behövde förpackningen till läkemedlet, och ett informationsmatierial, utformas.

Det har varit ett krav från Läkemedelsverkets sida att den som köper naloxon också ska informeras i hur läkemedlet ska användas och detta var fram tills förra hösten anledningen till att naloxon inte erbjöds receptfritt i Sverige. Nu kommer det att falla på apotekspersonalen att förse köparen med informationen.

Men det är inte gratis att vara beredd på att kunna rädda någon som riskerar att dö av en överdos. Ett apotek som TT pratat med säljer en dos för 578 kronor om man inte har recept. På ett annat apotek är kostnaden densamma med eller utan recept – 452 kronor.

– Människor som har ett pågående opioidberoende har sällan pengar över, så det hade varit allra bäst om detta kompletteras med någon typ av finansieringsmöjlighet, säger Jennie Gejel.

Mer från Accent