Sommar

Andras sommardrickande har drabbat varannan svensk negativt

Många dricker mer under semestern jämfört med resten av året.

Sommarsemestern ger större möjligheter att umgås, och för somliga betyder det även fler tillfällen för att dricka alkohol. I en ny undersökning från IQ svarar 49 procent av de tillfrågade svenskarna att de någon gång påverkats negativt av någon annans drickande under semestern.

Att många reagerat på andras sommardrickande är inte konstigt. 58 procent av svenskarna svarar att de dricker mer alkohol under sommaren. Mer än en tredjedel svarar att de under semestern dricker alkohol minst tre gånger i veckan. Var fjärde dricker dessutom mer än vad de själva hade planerat och 20 procent har fått anledning att ifrågasätta sättet som de själva dricker på.

För de allra flesta är det inga problem att under en period öka sitt drickande. Men att så pass många har druckit mer än de planerat och på ett sätt som gör att de till och med ifrågasätter sitt eget drickande bör tas på allvar, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ i ett pressmeddelande.

Det finns de som efter sommaren märker att sommaren dryckesmönster hänger kvar i vardagen och som behöver hjälp att minska.

– Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand. Men om det inte går ska man inte vara rädd för att söka hjälp, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare. 

Mer från Accent